Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Függetlenségüket ünneplik a lengyelek

2019. november 10. 11:03
Koncerttel ünnepelték Lengyelország függetlenné válásának évfordulóját vasárnap Veszprémben.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet vasárnap délután a Hangvillában a lengyel függetlenség napja alkalmából. 

A lengyel függetlenség napja (Dzień Niepodległości) Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1918. november 11-én az I. világháború lezártával, 123 év után nyerte el újra függetlenségét az ország, előtte orosz, porosz, német és osztrák fennhatóság alatt is állt. Hazánkhoz hasonlóan a II. világháború után a lengyelek is szovjet diktatúrába kényszerültek, a rendszerváltást náluk is az 1989-90-es évek hozták el. A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította hivatalosan a Lengyel-Magyar Barátság Napjának március 23-át, ezzel is emlékezve a két nemzet szoros kapcsolatára.

A koncert előtt beszédet mondott Ovádi Péter parlamenti képviselő. Rámutatott: bármennyire is egyértelmű értéknek számít a szabadság, mégis angyon törékeny. "Ahogy a magyarok, úgy a lengyelek is jól ismerik azt, milyen amikor egy erősebb birodalom a sárba tiporja ezeket az alapvető értékeket. Aztán évtizedekig és évszázadokig bitorolja az ország földjét és sebzi meg a nemzet lelkét igazságtalanságával."

Elmondta: történelme során Magyarország is hasonló nehézségeken ment keresztül, és a lengyelekhez hasonlóan mi, magyarok is kiálltunk a szabadságunkért, és ez a sorsközösség is erősítette a két nemzet barátságát. 

Ami pedig Veszprémet illeti, a képviselő városunk lengyel közösségét is méltatta. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy veszprémiként szeretett otthonomban ilyen élő és aktív lengyel közösség működik. Kulturális sokszínűségünk erőt ad nekünk, ebben pedig letagadhatatlan érdemei vannak Önöknek is, akikben lengyel vér csörgedezik, de nagybetűs magyar és veszprémi polgárok is egyben. Megdobban a szívem mindig, amikor ezt az összeforrott baráti köteléket a valóságban is megtapasztalom."

A koncerten jelen volt Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete is.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Ovádi Péter teljesítette a Sevilla-maratont Ovádi Péter Ovádi Péter teljesítette a Sevilla-maratont A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter hatalmas egyéni csúccsal, 3:26:20-as időeredménnyel teljesítette a Sevilla-maratont vasárnap. 2024. február 19. 11:13 A kormánybiztos a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Macskák Világnapján A kormánybiztos a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Macskák Világnapján Ma ünnepeljük a Macskák Világnapját, mely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás fontosságára – hangsúlyozta Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. A macskák egészségének és jóllétének biztosítása nemcsak szeretetet és odafigyelést igényel, hanem megfelelő gondoskodást és elővigyázatosságot is kíván az állattartóktól. 2024. február 17. 9:56 Az egész környéken népszerű a sólyi játszótér Sóly Az egész környéken népszerű a sólyi játszótér A sólyi megújult játszótér népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy olykor még más településekről is átjárnak ide a családok, hogy a gyermekek kedvükre használják a játékokat. Az önkormányzat a jövőben további fejlesztéseket tervez. 2024. február 16. 9:33 Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is A kormány már 45 milliárd forintot költött a Magyar falu programban falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém vármegyei Nemesvámoson, amikor meglátogatta a megújult közösségi házat, utána pedig a település hagyományos februári rendezvényét, a Vámosi Hurka- és Lencsefesztivált. 2024. február 11. 0:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.