2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Függetlenségüket ünneplik a lengyelek

Koncerttel ünnepelték Lengyelország függetlenné válásának évfordulóját vasárnap Veszprémben.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet vasárnap délután a Hangvillában a lengyel függetlenség napja alkalmából. 

A lengyel függetlenség napja (Dzień Niepodległości) Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1918. november 11-én az I. világháború lezártával, 123 év után nyerte el újra függetlenségét az ország, előtte orosz, porosz, német és osztrák fennhatóság alatt is állt. Hazánkhoz hasonlóan a II. világháború után a lengyelek is szovjet diktatúrába kényszerültek, a rendszerváltást náluk is az 1989-90-es évek hozták el. A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította hivatalosan a Lengyel-Magyar Barátság Napjának március 23-át, ezzel is emlékezve a két nemzet szoros kapcsolatára.

A koncert előtt beszédet mondott Ovádi Péter parlamenti képviselő. Rámutatott: bármennyire is egyértelmű értéknek számít a szabadság, mégis angyon törékeny. "Ahogy a magyarok, úgy a lengyelek is jól ismerik azt, milyen amikor egy erősebb birodalom a sárba tiporja ezeket az alapvető értékeket. Aztán évtizedekig és évszázadokig bitorolja az ország földjét és sebzi meg a nemzet lelkét igazságtalanságával."

Elmondta: történelme során Magyarország is hasonló nehézségeken ment keresztül, és a lengyelekhez hasonlóan mi, magyarok is kiálltunk a szabadságunkért, és ez a sorsközösség is erősítette a két nemzet barátságát. 

Ami pedig Veszprémet illeti, a képviselő városunk lengyel közösségét is méltatta. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy veszprémiként szeretett otthonomban ilyen élő és aktív lengyel közösség működik. Kulturális sokszínűségünk erőt ad nekünk, ebben pedig letagadhatatlan érdemei vannak Önöknek is, akikben lengyel vér csörgedezik, de nagybetűs magyar és veszprémi polgárok is egyben. Megdobban a szívem mindig, amikor ezt az összeforrott baráti köteléket a valóságban is megtapasztalom."

A koncerten jelen volt Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete is.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Öt éve aktivizálták magukat a jutaspusztai nyugdíjasok
Öt éve aktivizálták magukat a jutaspusztai nyugdíjasok
A jutaspusztai nyugdíjas klub fennállásának még csak ötödik évfordulóját ünnepelte, az eddig átélt közös élmények viszont nem férnének el egy lapon. Kedden délután mégis ezek felidézésére vállalkoztak, amit egy újabb jó hangulatú összejövetellel bővítettek.
Bodzanapot rendeztek Jásdon
Bodzanapot rendeztek Jásdon
A falu apraja-nagyja részt vett a sportpályán szombaton megrendezett programon.
Összemérték tudásukat a nagyvilág juhászai
Összemérték tudásukat a nagyvilág juhászai
Nemzetközi pásztortalálkozót rendeztek a hétvégén Olaszfaluban.
Elsőként a Veszprém vármegyei rendőrség állt az állatvédelem mellé
Elsőként a Veszprém vármegyei rendőrség állt az állatvédelem mellé
Az országban elsőként a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság állt formálisan is az állatvédelem mellé azáltal, hogy kedden délután együttműködési megállapodást írtak alá a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal. Az együttműködés ráadásul nem csak elméleti síkon foglalkozik az állatvédelemmel, hanem konkrét képzések szervezésével és tárgyi eszközök átadásával segíti a rendőrök munkáját az állatvédelem területén.
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi Hufbau
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi Hufbau
Egyéves születésnapját ünnepelte szombaton a veszprémi Hufbau éptőanyag- és barkácsáruház, ebből az alkalomból családi nappal és több meglepetéssel is készültek a déli iparterületen lévő üzletben.