Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Dzień Niepodległości Veszprémben

2019. november 4. 11:39
A hétvégén a veszprémi sportbarátok már kaphattak ízelítőt a lengyel-magyar barátságból, az ország Függetlenség Napja ünnepe alkalmából pedig most mindenkit ingyenes koncerten várnak a Hangvillában.

God save Poland and our Hungarian brothers – ezzel a felirattal feszítettek ki molinót a hétvégi Kielce – Telekom Veszprém kézilabda mérkőzésen a lengyel szurkolók. Isten óvja Lengyelországot és magyar testvéreinket. Amikor a lengyel – magyar barátságról esik szó, sokan ma már csak történelmi távlatokban tekintenek erre a kapcsolatra a két nép között. Holott a legutóbbi mérkőzés is bebizonyította, hogy a mindennapokban, az átlagemberekben is él ez a kapcsolat, és nem csak a külpolitikai diplomáciában nyilvánul meg.

A Kielce szurkolóinak molinója a hétvégi BL meccsen. (Fotó: Veszprémi Szurkolói Egyesület Facebook-oldala)A Kielce szurkolóinak molinója a hétvégi BL meccsen. (Fotó: Veszprémi Szurkolói Egyesület Facebook-oldala)

Veszprémben pedig különösen erős ez a lengyel – magyar kötelék, hiszen a megyeszékhely kulturális- és közéletében a lengyel kisebbség aktívan jelen van, a Veszprémi Lengyel Önkormányzat pedig szervezett formában is táplálja, életben tartja ezt a kapcsolatot.

Ennek az aktív kulturális életnek lesz november 10-én egy kiemelt eseménye, a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából:

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel vár minden érdeklődőt most vasárnap a Hangvillába, ahol délután 16 órai kezdettel Érdi Tamás zongoraművész ad koncertet a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

 

Az eseményen köszöntőt mond Jerzy Snopek Lengyelország nagykövete, valamint Ovádi Péter, Veszprém országgyűlési képviselője.

A koncertre a belépés díjtalan.

A Lengyel Függetlenség Napja (Dzień Niepodległości) Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1918. november 11-én az I. világháború lezártával, 123 év után nyerte el újra függetlenségét az ország, előtte orosz, porosz, német és osztrák fennhatóság alatt is állt. Hazánkhoz hasonlóan a II. világháború után a lengyelek is szovjet diktatúrába kényszerültek, a rendszerváltást náluk is az 1989-90-es évek hozták el. A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította hivatalosan a Lengyel-Magyar Barátság Napjának március 23-át, ezzel is emlékezve a két nemzet szoros kapcsolatára.

A két ország egy-egy városa egyébként felváltva kapja meg a lengyel-magyar barátság házigazdája címet. 2018-ban pont Veszprém viselhette ezt a kitüntetést, idén pedig a már említett Kielce város. Tavaly az ünnep alkalmából a két ország államfője is Veszprémben találkozott egymással, amiről mi is beszámoltunk.

Kapcsolódó cikk
KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖK TALÁLKOZNAK VESZPRÉMBEN
Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökök pénteken Veszprémben találkoztak a magyar-lengyel barátság napja alkalmából.

 

Hajas Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.