Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Dokumentumfotókon a köztársaság kikiáltása

2019. október 21. 11:59
A Lovassy gimnázium tanára, Merencsics Tibor fekete-fehér fotóin keresztül mutatja be az 1989-es parlament előtti emberi eseményeket.

Az 1985 óta a veszprémi Lovassy László Gimnázium rajz és művészettörténet szakos tanára testközelből élte át és fotózta végig az 1989-es október 23-i órákat. Harminchárom évvel az 1956-os forradalom és szabadságharc után ekkor kiáltották ki Magyarországon a köztársaságot.

 Az intézmény folyosóján szeptember 21-én nyílt kiállítás Merencsics alkotásaiból, melynek délelőtti megnyitóján úgy emlékezett vissza, annak idején sokan készítettek képeket, amelyek leginkább Szűrös Mátyás beszédére fókuszáltak, ő azonban az embereket fotózta, a reakciókat és érzelmeket. Ő maga is érintett volt az eseményen, hisz családjuk igencsak megszenvedte az előző rendszert. Akkoriban nem beszélhettek nyíltan az érzéseikről, a most kiállított fotók viszont ismert és ismeretlen emberek tekintetei, mozzanatai által rekonstruálják az akkori érzéseket.

Merencsics Tibor fotói a Lovassy gimnázium folyosóján tekinthetők meg.Merencsics Tibor fotói a Lovassy gimnázium folyosóján tekinthetők meg.

A kiállítás megnyitóján a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának adjunktusa, Somogyvári Lajos úgy fogalmazott, mindig nagy feladat az október 23-i ünnepségeket valódi tartalommal megtölteni, a mostani tárlaton azonban ennek lehetünk szemtanúi.

–Október 23. több jelentéssel is bír mára. Nem csak az 1956-os forradalomról, hanem a rendszerváltozásról is szól. Merencsics képei azt a szabadságot mutatják be, amit akkor átélhettek a történelmi pillanatok résztvevői. 1989 hasonló érzéseket hordozott, mint amikor az ember tizenéves: minden lehetségesnek tűnt és lehetőségekkel telinek. A kiállítás ezért állhat közel a mai középiskolás korosztályhoz.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.