Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón

2019. október 11. 22:00
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.

Mielőtt azonban mindezek fejében egy kicsit jobban felfedném a cím értelmét és kitérnék a kiállítás részleteire, térjünk vissza a múltba!

A fővárosban többéves hagyománya van már a Design Hétnek, Veszprémben azonban először csak tavaly rendezték meg. Akkor viszont gyakorlatilag berobbant és óriási népszerűségre tett szert elsősorban a legnépszerűbb attrakciójával, a volt zeneiskolában megnyílt, hazai és külföldi alkotóművészek elképzelései alapján létrejött 12 fal kiállítással. A színesre pingált, tökéletes szelfiháttérnek is beillő falakat nemcsak a veszprémiek szerették, de a tárlat a nemzetközi sajtót is bejárta.

A rom, ami szék isA rom, ami szék is

A szervezők fejében már akkor ott mocorgott a gondolat, hogy ezt a vonalat nem szabad hagyni elsikkadni, hanem hasonló elv mentén a város többi, régóta változatlan helyszíneit is egy kicsit át kellene színezni. A Haszkovó lakótelep tipikusan egy ilyen terület: megszoktuk, hogy egy kicsit szürke és mindenhol ugyanaz az uniformizált látvány fogad minket. Ha a szívünkre tesszük a kezünket és igazán őszinték vagyunk, akkor azt is bevalljuk, hogy egy kicsit talán lenézzük ezt a részét a városnak – pedig a lakosság egynegyede, húszezer ember minden nap itt kel és fekszik. És azért tegyük hozzá, sokat fejlődött a környék az elmúlt években – még ha az épületek formája ugyanolyan is maradt.

– Akkor, még csak az Európa Kulturális Fővárosa cím várományosaként már elkezdtünk gondolkodni, hogyan lehetne folytatni a tavalyi kezdeményezést, hogyan tudnánk a dizájnt behozni ide, megmutatni azt frontálisan is, nem csak a zárt falak között. Elvégre is a dizájn nem sötét szobákban születik, hanem az életünk része, az pedig, hogy milyen formák vesznek minket körbe, alapvetően azt is meghatározzák, hogyan mozgunk a városban – emlékezett vissza Porga Gyula polgármester arra, hogyan is indult a 2019-es Design Hét Veszprém idei nagy attrakciója.

Azóta a város megnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, a héten pedig hat magyar város között az Európai Bizottság beválasztotta Veszprémet Európa legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé. Az arc, a medence, két torony és egy rom című kiállítás pedig nem is reprezentálhatná jobban, hogy tényleg megérdemli ezt a címet a város.

De miről is van szó pontosan? Bár Veszprémben elég komoly dizájn kapacitások vannak, a megmutatkozásukra eddig nem nagyon volt lehetőség. Legalábbis friss, modern köntösben, kreatív módon. Mert ha megnézzük történetünk helyszínét, a Haszkovót, ott nagyon jól látszik, milyen az, amikor egy gyártástechnológia totálissá válik, mondhatni minden egy kaptafára készül, ugyanazon egysíkú, nem túl ötletes forma mentén: akkor létrejön a szocializmus egyszerűsített képe szerinti, uniformizált lakótelep, ahol ötven éve ugyanaz az épületállomány van, és az alapok semmit sem változtak ennyi idő alatt.

Smiló DávidSmiló Dávid

A kiállításnak az volt a kiindulópontja, hogy nézzük meg, mi az, ami hiányzik a lakótelepből, ami ezt az uniformizáltságot megtörné – magyarázta el Smiló Dávid, a kiállítás egyik kurátora, a Paradigma Ariadné Építészeti Stúdió tagja a pénteki megnyitón. Mint a város egyéb pontjain megtalálható ikonikus elemek, például a Zsuzsi szobor, az Óra, a Tűztorony vagy éppen a Margit romok, amelyek saját karakterükkel egy kicsit képesek átformálni a környezetüket és szerethetővé tenni az adott városnegyedet.

A kiállítás ötletgazdái ezért arra kértek négy nemzetközi és egy hazai építészt, hogy hozzanak létre olyan óriási és játékos utcabútorokat, amelyekkel kiegészíthetők a lakótelep építészeti hiányosságai. Így született meg az arc, a medence, két torony és egy rom, az eredmény pedig szokatlanságával és fifikásságával egészen zseniális lett, kiváltképp a részletek fejében, melyekről a Paradigma Ariadné csapata tárlatvezetésen mesélt.

Nézzük rögvest a stúdió alkotását, a romot! Valójában persze nem rom, csupán egy sárga, romszerű, ütés és kopásálló utcabútor, amit ha akarunk, akár padként, olvasósarokként is használhatunk, hiszen ha elkezdjük elemeire bontani (mármint nem szó szerint), a romok híres dizájn székek és kanapék formáját adják ki: például Breuer Marcell ergonómiai székét vagy Charles Eames foteljét.

Aztán ott van a híres medence, a barcelonai MAIO alkotása: természetesen kék, hatalmas, lépcsős, noha belül már nem igazán mini városi strand, inkább csak kacsaúsztató, de esőzés után tényleg hozhatjuk a sárga gumikacsát hozzá. Rettentően játékos, amellett pedig a várost formáló, ellátó vízforrásokra is reflektál.

Eső esetén lehet készíteni a gumikacsákatEső esetén lehet készíteni a gumikacsákat

Míg a belvárosban igen, egy lakótelepen az épületek magassága miatt sétálva ritkán láthatunk meg templomtornyokat, ráadásul nem is igen találkozunk szembe olyan formai sokszínűséggel, mint ami előbbinél akad: esztétikájában ezt hozza vissza a londoni Edward Crooks alkotása a Kálvin János parkban, ami valószínűleg a tinik egyik kedvence lesz: ottjártunkkor már a tetejéről kémlelték a horizontot. De ugyanilyen találkozási és pihenőpont lehet a római Supervoid tornya is, melyhez egy kis lépcső is jár: a Spanyol-lépcsővel ellentétben erre bátran leülhetünk.

És személyes kedvencem, az arc, az athéni Point Supreme munkája. Szó szerint utazás a koponyám körül: egyik fülön be, másikon kimászhatunk, a két szemen keresztül kikukucskálhatunk a világra. Egyébként a görögök emberábrázolására reflektál, mely gyakran az építészetben is megjelent – gondoljunk csak a Parthenonra.

Szóval csupa-csupa játékosság ez az öt installáció, melyek október 25-ig lesznek még a Haszkovó út két oldalán. Addig a szervezők még legalább két további tárlatvezetést terveznek, de ha valaki lemaradna ezekről, a www.haszkovo.eu oldalon talál az objektumokhoz hangfájlokat – azok pontos helyét szintén az itteni térképen tudja megkeresni. Aztán lehet szavazni is, ki melyik installációt hol látná még szívesen: a határidő letelte után a legkedvesebb(ek) a Haszkovón maradnak, a többiről pedig dönthetnek a lakótelepiek, Veszprém melyik másik kerületének ajándékoznák oda.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.