Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémiek két szavazólapot kapnak majd vasárnap

2019. október 4. 22:26
Milyen határidőkre kell figyelni? Mit vigyek magammal a szavazáskor? Kérdéseinkre dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője válaszolt.

— Hol szavazhatnak a választópolgárok, van-e lehetőség átjelentkezésre, mint az országgyűlési választások idején? 

— Veszprémben közel 46 ezer a választásra jogosultak száma, ők 56 szavazókörben adhatják le a voksaikat, melyekbe a lakóhelyük alapján osztották be őket. Hogy ki melyik szavazókörhöz tartozik, arról postai úton értesítést is küldött a Nemzeti Választási Iroda, vagy augusztus 23-át követően a Helyi Választási Iroda, illetve a valasztas.hu-n is megtekinthető.

Míg az országgyűlési választáson bárki bármelyik településre átjelentkezhetett, ahová eljuttatták a saját körzetének szavazólapjait, addig az önkormányzati választáson csak a lakcímkártyán szereplő lakóhely vagy tartózkodási hely közül választhatunk október 9-én 16 óráig (az átjelentkezési kérelmet október 11-én 16 óráig vissza is lehet vonni). Ez utóbbit is csak akkor választhatjuk, ha tartózkodási helyünket a választás kitűzését megelőző legkésőbb 30. napon (június 26.) létesítettük, és az a választás napján is érvényes. 

Az átjelentkezők számára nem lesz kijelölve külön szavazókör: aki a tartózkodási helyén szavaz, az az adott címhez tartozó szavazókörben teheti meg — ezt akár a valasztas.hu oldalon is ellenőrizni lehet. Lesz ugyanakkor kijelölt szavazókör a települési szintű lakcímmel rendelkezők, például a hajléktalanok számára.  

Sorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokonSorsolással dőlt el a nevek sorrendje a szavazólapokon

— Kikre szavazhatunk, milyen szavazólapokat kapnak a választópolgárok?

— Veszprémben polgármestert és 12 egyéni választókerületi képviselőt közvetlenül választunk, öt képviselő pedig a kompenzációs listáról fog bejutni. Nem vesznek el ugyanis azok a szavazatok sem, amiket nem a nyertes induló kap egy-egy kerületben, hanem jóváíródnak a jelöltet állító szervezet kompenzációs listáján, akik az így összegyűjtött szavazatok arányában osztozhatnak a fennmaradó öt képviselői helyen. Így tehát a veszprémiek két szavazólapot kapnak majd a szavazókörben. Ehhez csatlakozik majd a nemzetiségi választás is, amiről korábban már beszéltünk.

Kapcsolódó cikk
A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án
A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Mit kell magával vinnie az állampolgárnak a szavazókörbe a választás napján?

— A Nemzeti Választási Iroda központilag kiküldte a hivatalos értesítőt, ami tartalmazza, hogy a választópolgár mely névjegyzékben szerepel, mely szavazókörben adhatja le a voksát, és mit kell magával vinnie. Magát az értesítőt nem kell, viszont fontos, hogy érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél) illetve a lakcímkártya bemutatása szükséges. 

— Meddig lehet mozgóurnát igényelni?

— A mozgóurna iránti kérelmeket levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton október 9-én 16 óráig lehet benyújtani. Október 11-én 16 óráig van még lehetőség ezt pótolni, de már csak személyesen a Polgármesteri Hivatalban mint Választási Irodában, vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan. A választás napján 12 óráig a szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságtól írásban vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikusan is lehet kérni a mozgóurnát, ha az utolsó pillanatban lépne fel olyan egészségügyi állapot, ami megakadályozza a választópolgárt, hogy a szavazókörben voksoljon.

— Mikorra várhatók az eredmények a választás estéjén? Az országgyűlési választáson ez az átjelentkezések miatt késő estig el szokott húzódni... 

—  19 órakor zárnak a szavazókörök, a szavazatszámláló bizottságok megszámolják a leadott voksokat, kiállítják a szavazókörre vonatkozó jegyzőkönyveket, majd ezek adatait feltöltik az összesítő informatikai rendszerbe. A jegyzőkönyveket ezután a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol ellenőrzik őket, összevetik az adatokat az informatikai rendszerben szereplőkkel, és ha nincs eltérés ezek között, akkor véglegessé nyilvánítják az adatokat. A Helyi Választási Bizottság  elbírálja az esetleges jogorvoslati kérelmeket, meghatározza a polgármester-választás és a 12 egyéni választókerületi képviselőválasztás eredményét, továbbá megszámolja és összesíti a nemzetiségi szavazatokat, megállapítja a nemzetiségi választások eredményét. 

Öt évvel ezelőtt már kilenc óra körül tudtunk eredményt felmutatni, de a nemzetiségi választás lebonyolításának változása [link az előző cikkre] miatt most a települési nemzetiségi szavazatok összeszámolása is lassíthatja a folyamatot.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.