Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án

2019. szeptember 23. 4:00
A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Ki az, aki a nemzetiségi választáson szavazhat?

— Bárki, aki általános választójoggal rendelkezik, és ami fontos, hogy kérje a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, ha ezt korábban még nem tette meg!

A kérelmet akár a valasztas.hu oldalon is benyújthatja szeptember 27-én 16 óráig.

A felvétel feltétele, hogy a választópolgár az adott nemzetiséghez tartozzon és ezt a hovatartozását megvallja — ez a gyakorlatban a névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásával meg is valósul. A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe történő felvétel visszavonásig érvényes marad. Ugyanakkor a valasztas.hu oldalon keresztül a választópolgár bármikor töröltetheti magát a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékből, de később újra kérheti a korábbi vagy egy másik nemzetiség szavazóköri névjegyzékébe történő felvételét is (ez például a többnemzetiségű házasságok révén kialakult többes identitások miatt fontos — szerk.), de egyszerre csak egy nemzetiségre vonatkozóan rendelkezhet szavazójoggal.

— Milyen települési nemzetiségi önkormányzatok választása lesz megtartva Veszprémben?

— A nemzetiségi választásokat nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki minden településen, ahol elégséges számú nemzetiségi állampolgár él. Veszprémben öt nemzetiségi önkormányzat állhat fel: a lengyel, az ukrán, az örmény, a német és a roma — ezek a most záródó ciklusban is működtek. A lengyel és a német önkormányzat 5-5 képviselővel, míg az ukrán, az örmény és a roma önkormányzatok 3-3 képviselővel működhetnek majd a választások után, ha elegendő számú képviselőjelöltjükre érkezik legalább egy szavazat.

— Mi a helyzet azokkal a választópolgárokkal, akik Veszprémben települési nemzetiségi önkormányzattal nem rendelkező nemzetiséghez tartoznak, például a magyarországi ruszinokkal vagy horvátokkal?

— A tizenhárom elismert magyarországi nemzetiség tagjai akkor is szavazhatnak Veszprémben, ha itt a nemzetiségük részére települési önkormányzati választást nem írtak ki, feltéve, hogy a nemzetiségük tudott területi vagy országos listát állítani. Tudni kell, hogy a nemzetiségi választópolgárok maximum három szavazólapot kapnak: egyet a települési, egyet a területi (megyei), egyet pedig az országos önkormányzatukra vonatkozóan.

Cikkünk megjelenésekor a nemzetiségi választói névjegyzékben Veszprémben 41 ukrán, 1 ruszin, 41 roma, 67 örmény, 211 német, 170 lengyel és 1 horvát választópolgár szerepel. Számuk a pénteki határidőig még változhat.

— Hogyan változott meg a nemzetiségi választás lebonyolítása?

— Míg eddig a nemzetiségi szavazók részére egy külön szavazókör működött a városban, ezúttal mindenki abban a szavazókörben adhatja le a nemzetiségi szavazatait is, ahol a polgármesterre és a választókerület egyéni képviselőjére is voksol. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, ezeket

a zöld színű borítékba kell tenni és azt le is kell ragasztani, mert a leadott szavazat csak így lesz érvényes!

A szavazókör zárását követően a zöld színű borítékokat felbontatlanul a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol a Helyi Választási Bizottság fogja megszámlálni a szavazatokat, és ők állapítják meg a választás eredményét.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.