Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án

2019. szeptember 23. 4:00
A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

— Ki az, aki a nemzetiségi választáson szavazhat?

— Bárki, aki általános választójoggal rendelkezik, és ami fontos, hogy kérje a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, ha ezt korábban még nem tette meg!

A kérelmet akár a valasztas.hu oldalon is benyújthatja szeptember 27-én 16 óráig.

A felvétel feltétele, hogy a választópolgár az adott nemzetiséghez tartozzon és ezt a hovatartozását megvallja — ez a gyakorlatban a névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásával meg is valósul. A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe történő felvétel visszavonásig érvényes marad. Ugyanakkor a valasztas.hu oldalon keresztül a választópolgár bármikor töröltetheti magát a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékből, de később újra kérheti a korábbi vagy egy másik nemzetiség szavazóköri névjegyzékébe történő felvételét is (ez például a többnemzetiségű házasságok révén kialakult többes identitások miatt fontos — szerk.), de egyszerre csak egy nemzetiségre vonatkozóan rendelkezhet szavazójoggal.

— Milyen települési nemzetiségi önkormányzatok választása lesz megtartva Veszprémben?

— A nemzetiségi választásokat nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki minden településen, ahol elégséges számú nemzetiségi állampolgár él. Veszprémben öt nemzetiségi önkormányzat állhat fel: a lengyel, az ukrán, az örmény, a német és a roma — ezek a most záródó ciklusban is működtek. A lengyel és a német önkormányzat 5-5 képviselővel, míg az ukrán, az örmény és a roma önkormányzatok 3-3 képviselővel működhetnek majd a választások után, ha elegendő számú képviselőjelöltjükre érkezik legalább egy szavazat.

— Mi a helyzet azokkal a választópolgárokkal, akik Veszprémben települési nemzetiségi önkormányzattal nem rendelkező nemzetiséghez tartoznak, például a magyarországi ruszinokkal vagy horvátokkal?

— A tizenhárom elismert magyarországi nemzetiség tagjai akkor is szavazhatnak Veszprémben, ha itt a nemzetiségük részére települési önkormányzati választást nem írtak ki, feltéve, hogy a nemzetiségük tudott területi vagy országos listát állítani. Tudni kell, hogy a nemzetiségi választópolgárok maximum három szavazólapot kapnak: egyet a települési, egyet a területi (megyei), egyet pedig az országos önkormányzatukra vonatkozóan.

Cikkünk megjelenésekor a nemzetiségi választói névjegyzékben Veszprémben 41 ukrán, 1 ruszin, 41 roma, 67 örmény, 211 német, 170 lengyel és 1 horvát választópolgár szerepel. Számuk a pénteki határidőig még változhat.

— Hogyan változott meg a nemzetiségi választás lebonyolítása?

— Míg eddig a nemzetiségi szavazók részére egy külön szavazókör működött a városban, ezúttal mindenki abban a szavazókörben adhatja le a nemzetiségi szavazatait is, ahol a polgármesterre és a választókerület egyéni képviselőjére is voksol. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, ezeket

a zöld színű borítékba kell tenni és azt le is kell ragasztani, mert a leadott szavazat csak így lesz érvényes!

A szavazókör zárását követően a zöld színű borítékokat felbontatlanul a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol a Helyi Választási Bizottság fogja megszámlálni a szavazatokat, és ők állapítják meg a választás eredményét.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. tegnap 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  ma 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.