Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi festőművész vitte a rendszerváltás hírét a fővárosig

2019. szeptember 19. 4:00
Csík Richárd veszprémi festőnek nyílt kiállítása a napokban Budapesten az Aranytíz kultúrházban. A rendszerváltás témáját feldolgozó tárlat megnyitója után értük el a művészt, aki jó hírekkel szolgált a veszprémi művészetkedvelőknek is.

Az ember életében nem mindig adódik olyan lehetőség, hogy Budapesten állítson ki, ezeket meg kell ragadni – kezdte mondandóját Richárd.

A „30 éve szabadon” elnevezésű programsorozat részeként, a rendszerváltás témáját járta körül, illetve vitte vászonra a veszprémi művész, aki elmondta azt is, hogy kezdetben a restaurátor szakma érdekelte, innen nyergelt át a képzőművészet világába. Megjárta a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, de a porcelánfestés bármennyire is gyönyörű szakma, számára túl kötött művészet volt, alkotásaiban a szabadságvágyát szerette volna kifejezni. A Pécsi Tudományegyetemre nyert felvételt, és a lehetőséget megragadva itt végezte el a festőművész szakot.

Csík Richárd alkotás közbenCsík Richárd alkotás közben

Richárd különböző projektekből merít inspirációt. Elmondása szerint az alkotásban az motiválja, ha megragadhat egy témát és azt több képen keresztül, különböző felfogásból körüljárhatja.

Így történt ez jelenlegi kiállítása esetében is, amikor a rendszerváltás történéseit, hangulatát és emlékeit vitte vászonra, egy új, eddig még nem ismert arcáról megmutatva a XX. század egyik legfontosabb fordulópontját.

A budapesti Arany János utcai Aranytíz kultórházban látható kiállítást Dr. Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár nyitotta meg szombaton és egy hétig lesz látható.

Ovádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításonOvádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításon

Csík Richárd érdeklődésünkre elmondta, hogy keresik a lehetőséget, hogy ugyanez a tárlat még az idei évben Veszprémben is látható legyen, valamint elárulta, hogy már dolgozik a jövő évi nagy projektján, amiben szintén történelmi témát fog feldolgozni: Trianon emlékét viszi vászonra.

Csík Richárddal évekkel ezelőtt mi is készítettünk interjút, azóta sokminden változott az életében, de veszprémi kötődése semmit.

Csík Richárd útjai - Veszprémből Veszprémbe - vehir.hu

Fiatal, szókimondó, lendületes. Valami belső erő, energia hajtja, amikor képet fest, amikor kiállítást szervez, amikor valami egészen új kulturális akción töri a fejét... ... vagy éppen egyszerűen csak létezik, beszélget barátaival, kritikát fogalmaz meg. Érezni rajta, hogy kerek egész, hogy a helyén van, annak ellenére, hogy mindig valami újat keres.

Hajas Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.