Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Veszprémi festőművész vitte a rendszerváltás hírét a fővárosig

2019. szeptember 19. 4:00
Csík Richárd veszprémi festőnek nyílt kiállítása a napokban Budapesten az Aranytíz kultúrházban. A rendszerváltás témáját feldolgozó tárlat megnyitója után értük el a művészt, aki jó hírekkel szolgált a veszprémi művészetkedvelőknek is.

Az ember életében nem mindig adódik olyan lehetőség, hogy Budapesten állítson ki, ezeket meg kell ragadni – kezdte mondandóját Richárd.

A „30 éve szabadon” elnevezésű programsorozat részeként, a rendszerváltás témáját járta körül, illetve vitte vászonra a veszprémi művész, aki elmondta azt is, hogy kezdetben a restaurátor szakma érdekelte, innen nyergelt át a képzőművészet világába. Megjárta a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, de a porcelánfestés bármennyire is gyönyörű szakma, számára túl kötött művészet volt, alkotásaiban a szabadságvágyát szerette volna kifejezni. A Pécsi Tudományegyetemre nyert felvételt, és a lehetőséget megragadva itt végezte el a festőművész szakot.

Csík Richárd alkotás közbenCsík Richárd alkotás közben

Richárd különböző projektekből merít inspirációt. Elmondása szerint az alkotásban az motiválja, ha megragadhat egy témát és azt több képen keresztül, különböző felfogásból körüljárhatja.

Így történt ez jelenlegi kiállítása esetében is, amikor a rendszerváltás történéseit, hangulatát és emlékeit vitte vászonra, egy új, eddig még nem ismert arcáról megmutatva a XX. század egyik legfontosabb fordulópontját.

A budapesti Arany János utcai Aranytíz kultórházban látható kiállítást Dr. Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár nyitotta meg szombaton és egy hétig lesz látható.

Ovádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításonOvádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításon

Csík Richárd érdeklődésünkre elmondta, hogy keresik a lehetőséget, hogy ugyanez a tárlat még az idei évben Veszprémben is látható legyen, valamint elárulta, hogy már dolgozik a jövő évi nagy projektján, amiben szintén történelmi témát fog feldolgozni: Trianon emlékét viszi vászonra.

Csík Richárddal évekkel ezelőtt mi is készítettünk interjút, azóta sokminden változott az életében, de veszprémi kötődése semmit.

Csík Richárd útjai - Veszprémből Veszprémbe - vehir.hu

Fiatal, szókimondó, lendületes. Valami belső erő, energia hajtja, amikor képet fest, amikor kiállítást szervez, amikor valami egészen új kulturális akción töri a fejét... ... vagy éppen egyszerűen csak létezik, beszélget barátaival, kritikát fogalmaz meg. Érezni rajta, hogy kerek egész, hogy a helyén van, annak ellenére, hogy mindig valami újat keres.

Hajas Bálint
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.