Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Gondoskodnak a madarakról

2019. január 10. 6:00
Madárodúkat, etetőket és eleséget adtak át a környezeti nevelés jegyében szerda délután a Hársfa Óvodában.

A gyermekek nevelésébe, oktatásába a tantárgyi tudáson kívül fontos beépíteni egyéb készségek, képességek kialakítását, fejlesztését. A környezettudatos gondolkodás és a környezet elméleti ismeretén kívül, létre kell jönnie egy alapvető igénynek a gondoskodásra: törődés az otthont adó természettel és élőlényeivel.

A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület egy pedagógus szervezet, amelyet a környezeti nevelés iránt elhivatott pedagógusok, a veszprémi óvodák és iskolák zöld koordinátorai alkotnak.

Céjuk elsősorban a veszprémi oktatási intézmények segítése környezeti nevelési programjaik megvalósításában: foglalkozásokat terveznek, illetve oktatási segédanyagokkal támogatják a résztvevő iskolákat, óvodákat, levelezős versenyeket, szaktáborokat hirdetnek, találkozókat, aktuális jeles napokhoz fűződő eseményeket szerveznek.

Idén is elindították az önkormányzat támogatásával a Madárbarát Veszprémért elnevezésű programsorozatukat, hogy Veszprém városában mindenkinek természetes legyen a velünk élő, hasznos madarakról való gondoskodás. Újdonság, hogy az intézményeknek a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának diákjai készítették el a madárodúkat, illetve a Kiskertész Gazdabolt segítségével a program idén etetőanyagot, madáreleséget is biztosíthatott az óvodáknak és iskoláknak.

Szűcs Attila, az egyesület elnöke érdekes, interaktív előadás formájában tájékoztatta a gyerekeket a legfontosabb információkról. Elmondta, hogy a program három fő részből áll: a madarak téli etetése, megfigyelése a szükséges fajismeret mellett a gondoskodásra való igényt alakítja ki a gyerekekben, a második kiemelt tényező az odúk elhelyezése és kezelése, végül egy tablópályázat.

- A téli időszakban a madarak éjszakai búvóhelyként használják az odúkat, ez elősegíti a költözéshez szoktatást. Az odúkba elsősorban veréb és cinege költéseket várhatunk: ez a széncinege esetében április-június között van. Az odút a költések után, illetve ősszel is ki kell takarítani, évente ajánlatos a fafelületet kezelni - magyarázta az odúk használatát Szűcs Attila, az óvodaudvarra érkezett gyerekeknek.

Az etetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy az etetők galambmentesek, kicsik, így nem fordulhat elő, hogy nagyszámú madár végzetesen odaszokik és az etetőanyag elfogyása után elpusztul. Felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy az etetőkre folyamatosan ügyelni kell és szükség esetén feltölteni.

A résztvevők megfigyelési napló és határozólap segítségével tudják a madarakról szerzett új ismereteiket, tapasztalataikat rögzíteni. A megfigyelés, a fajismeretgazdagítása a program egyik legfontosabb feladata.

A madarakért végzett munkáról minden csoport elkészíti a tablóját, amelyeket oklevéllel jutalmaznak, illetve a legjobb tíz óvodás és a legkiemelkedőbb tíz iskolás csapat jutalomban is részesül. A nagy sikerű projektben idén az összes veszprémi óvoda és iskola részt vesz. Az elkészült alkotásokat a madarak és fák napján állítják ki, majd később vándorkiállítás formájában lesznek megtekinthetőek.

- Városunkban az összes óvoda zöld óvoda, tehát a környezeti nevelés kiemelt helyen szerepel programjukban, valamint ettől a tanévtől már tizenegy városi intézmény, középiskolák és általános iskolák is viselik az ökoiskola vagy az örökös ökoskola címet - fűzte hozzá a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont elnöke.

Némedi Lajos alpolgármester az odúk ünnepélyes átadása előtt a gyerekekhez szólt: “Nagyon jó dolog, hogy be tudtuk szerezni az etetéshez és a madarak gondozásához szükséges eszközöket, ám a legfontosabb a ti feladatotok, hogy szeressétek az állatokat, a környezeteteket és, mint a szeretet kinyilvánításának kiemelt formája, gondoskodjatok ezekről az élőlényekről.”

A madárodúkat Horváth Zoltán adta át Némedi Lajos és Eveli Péter, a Táncsics Mihány Szakközépiskola igazgatójának segítségével a zöld koordinátoroknak, pedagógusoknak.

Sulyok Georgina
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.