Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

A város nem illegális szemétlerakó

2020. február 19. 15:40
Vannak, akik mégis rendszeresen annak nézik egyes pontjait. A jelenségre most sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a VKSZ Zrt. és az önkormányzat a Ranolder János téri parkolóban.

Ez egyike azoknak a pontoknak, ahol korábban szelektív hulladékgyűjtő sziget működött, és amelyet mióta felszámolták, néhányan előszeretettel használnak a szemetük tárolására – csak úgy, a sarokba, egy kupacba ledobva.

Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...

Ráadásul nem egyedi esetről van szó: a városban sajnos több olyan gócpont is található, amelyet szintén illegális hulladéktárolóként használnak – mondta el Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Ez pedig nemcsak esztétikai szempontból baj, de anyagilag is komoly kárt jelent: éves szinten a cég 117 tonna illegális hulladékot szállít el, mintegy 400 alkalommal, ami nagyjából 5 millió forintjába kerül a közszolgáltatónak. Miközben ezt a pénzt faültetésre, játszóterek felújítására, utcabútorokra is költhetné, ha nem szólna közbe az emberi hanyagság. Az eltakarításra szánt időről nem is beszélve: a téren található hulladékkupacot például pénteken egyszer már elszállították a VKSZ Zrt. munkatársai, miután a jelenségről a közösségi médiában is megjelentek fotók, ehhez képest öt nappal később ismét jelentős mennyiség gyűlt össze.

...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után

Szerencsére az illegális szemetelők csak kis részét képezik a veszprémi polgárságnak, de így is fontos újra és újra tudatosítani, hogy a hulladék azé, aki megtermelte, így annak elhelyezéséről is neki kell gondoskodnia, szabályszerűen: vagy a cég hulladékudvarán, vagy a hulladékgyűjtő telephelyen, elkülönítve a kommunális, a szelektív és a zöld hulladékot.

A társaság eddig is sokat tett azért, hogy erre felhívja a figyelmet – a legkisebbeknek szóló iskolai edukációs programoktól kezdve a Hulladék Kisokos és Kalendárium kiadvány biztosításáig –, most pedig az önkormányzattal összefogva, a lakosság segítségét kérve igyekszik fellépni az illegális hulladék elhelyezés ellen. Hiszen egy kidobott hűtőszekrény vagy ágybetét veszélyes is lehet a környezetre, illetve a rossz példa ragadós is lehet.

Április 18-ra ennek érdekében egy Tavaszi Nagytakarítás című akciót hirdet az önkormányzat és a VKSZ Zrt., melyre várják azoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek a jelentkezését, akik szeretnének segíteni az ilyen jellegű hulladékok felderítésében és összegyűjtésében, egyben jó példát mutatva a többieknek is – tájékoztatott Hegedűs Barbara alpolgármester. Az akcióhoz az eszközöket a VKSZ Zrt. biztosítja, jelentkezni pedig a varosomveszprem@gmail.com címen lehet.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.