Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Természetközeli piknik a város közepén

2019. szeptember 13. 16:26
Vadvirágos piknikre invitálta a Haszkovó lakótelepen élőket a VKSZ Zrt. pénteken, hogy eloszlassa a természetes gyepgazdálkodással kapcsolatos félelmeket és kimozdítsa egy kicsit a panelekből lakosságot.

A VKSZ Zrt. még 2016-ban indította el Vadvirágos Veszprém című projektjét a budapesti Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településszervezési Karával együttműködve, amelynek keretében tavaly a város több pontján ún. biodiverz évelőágyásokat hoztak létre. A természetközeli, vadvirágos rétekre emlékeztető pontokon a társaság nem végez kaszálást és gyomirtást, helyettük olyan őshonosnak tekinthető növénytársulásokat alakítottak ki, amelyek igazodnak az időjárási viszonyokhoz, nagy szín-és formagazdagsággal bírnak, és nem utolsó sorban remek élőhely a méheknek, pillangóknak és a kisebb bogárfajoknak.

Gyepmesterek is lehettek a gyerekekGyepmesterek is lehettek a gyerekek

A városokban ugyanis utóbbiakban ma már szinte elvétve találhatók meg, és ha azt gondoljuk, ez nem probléma, akkor tévedünk: a bolygónk ökoszisztémájában minden elemnek megvan a szerepe, még az olyan apró állatoknak is, mint a pillangók, a mindennapi városi jóllétünket pedig igenis befolyásolni tudja az is, hogy ezek az élőlények mennyire tekintik lakhatónak vagy lakhatatlannak a környezetünket.

Persze, a természettől elidegenedett városlakóban megannyi kérdés merül fel rögvest, amint szembetalálkozik egy kétcentisre levágott gyep képétől teljesen eltérő füves, vadvirágos területtel. Vajon nem fognak így elszaporodni a kullancsok? Nem fog megtelepedni így a parlagfű? Vagy más allergén növény? Mi lesz, ha bevetődik a területre a kutya?

A válasz a feltett kérdésekre rögvest: nem. Nem lesz sem kullancs, sem parlagfű invázió, a kutya helye pedig egyébként is a kutyafuttatóban van. Attól, mert ezek a területek nincsenek folyamatosan kaszálva, a társaság szakemberei folyamatosan figyelemmel tartják őket: az időjárást és a növények virágzását szem előtt tartva igenis végeznek itt egy visszafogottabb, de teljesen helyes gyepgazdálkodást, emiatt aztán az allergének vagy a kullancsok megtelepedésétől nem kell tartani.

Hogy a tévhiteket és a bizonytalanságokat teljesen sikerüljön eloszlatni, a VKSZ Zrt. szerette volna ezt egy közvetlenebb formában is megtenni, ezért péntekre egy rendhagyó pikniket szerveztek a projekt legsikeresebb helyszínére, a Haszkovó lakótelepen található Kálvin János parkba.

A nap során az érdeklődők bátran feltehettek bármilyen kérdést az azóta egyébként már országos érdeklődést is kiváltott Vadvirágos Veszprém projekt kapcsán az ökológus szakembereknek, valamint több partnerét is meghívta, akik ugyancsak azért fáradoznak, hogy útmutatást adjanak ahhoz, miként tudunk harmonikusan együtt élni a természettel.

Lelkes környezeti aktivistaLelkes környezeti aktivista

Az eseményen jelen volt például a Zöldlak, amelynek munkatársai a lakótelepi komposztálási technikákhoz adtak tippeket, valamint a balkonon való kertészkedéshez; a Bakonykarszt Zrt. standjánál a fenntartható vízgazdálkodásról szóló kifestőket pingálhatták ki a gyerekek, miközben a vízvezeték-szerelés rejtelmeibe is betekinthettek; a BaBaKO munkatársai pedig vezetett túrákkal készültek a vadvirágos réteken és a Berkenye tanösvényen. De ott volt a VHK Nonprofit Kft is, akiknél a Földet „tisztíthatták meg” a gyerekek az eldobált szeméttől a szelektív hulladéktárolás tudnivalóinak elsajátításával, betekintést nyerhettek a madarak élővilágába, valamint kézműves termelők is árulták portékáikat.

A délelőtt elsősorban az óvodásoké és az iskolásoké volt, körükben pedig igen nagy nyüzsgés alakult – összességében mintegy 200 ovis és ugyanennyi iskolás látogatott ki a parkba -, majd délután kezdetét vette az igazi piknik is: bográcsban sült a gulyás, volt óriás szoknyakifestő Gombrich Mester Művészeti Tanodájával, 16 órától pedig koncertekkel várták a lakókat.

Az elsősorban a lakótelepen élőknek szóló program a környezeti szemléletformáláson túl ugyanis egy kicsit az emberek kimozdítását is szolgálta: hogy jöjjünk le a tízedik emeletről, élvezzük a zöld környezetet, a parkot. Mert azok nemcsak érinthetetlen díszletek, hanem ha okosan használjuk őket, mindenféle élettel teli helyszínek is lehetnek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:38 A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.