Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Folytatódott az ezeréves sólyi templom helyreállítása

2018. június 15. 3:30
Az ezeréves keresztény templomban egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

A kormány már korábban megígérte a templom helyreállítását. Az egyházközség januárban 10 millió forintot kapott a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközponttól.

az újonnan feltárt freskóaz újonnan feltárt freskó

A munkálatok első szakasza most zárult le, melyről sajtótájékoztatón keresztül számolt be Bikádi László Károly református lelkipásztor. Elmondta, az ezer éves keresztény templomban egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni.

A tervek között szerepel a falak teljes helyreállításán túl a festett kazettás mennyezet és a karzat visszahozatala is az Iparművészeti Múzeumból - mondta. Kiemelte, annak ellenére, hogy a templom református és katolikus jegyeket is magán hordoz, minden keresztény ember emlékhelye.

bikádi lászló károly és ovádi péterbikádi lászló károly és ovádi péter

A kormánynak fontos a keresztény kultúra ápolása, hiszen erre lehet alapozni a jövőnket. A kormánypártok nem véletlenül eszközöltek ezirányú módosításokat az Alkotmányban - mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szerint Sóly a keresztény kultúra egyik magyarországi bölcsője, ezért különösen örvendetes, hogy a kormány egy ilyen fontos helyszín rekonstrukciójára adott támogatást.

Egyébként ide vág, hogy 2018 a Navracsics Tibor által elindított Kulturális Örökség Európai éve az unióban. A Kulturális Örökség Európai Éve 2018 fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére és felkutatására, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot, az európai családhoz tartozás érzését. A tematikus év hazai megvalósítását a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.