Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Veszprémben bármerre mész, hamar zöldterületen találod magad

2018. április 26. 4:00
Miért jó veszpréminek lenni? - Zöldterületek, jó kávé és messzire repítő biciklis utak. Ezúttal Jassek Balázst, a helyi underground és gördeszkás élet régóta meghatározó alakját kérdeztük.

A Haszon magazin közel két tucat tényező vizsgálata alapján Veszprémet tüntette ki a legélhetőbb vidéki város címével a legutóbbi lapszámában. A hízelgő elemzés kapcsán városunk közismert szereplőit kérdeztük arról, mit jelent számukra, hogy a királynék városa az otthonuk.

Miért jó veszpréminek lenni?Naményi Miklós, Gazsi Attila, Ságodi László, valamint helyi politikusok és közéleti szereplők után Jassek Balázzsal is erre a kérdésre kerestünk szubjektív választ. Balázs a veszprémi underground és gördeszkás élet régóta meghatározó alakja, többek közt ő tulajdonosa a Stég nevű gördeszkás boltnak is.

Arra kértük, úgy beszéljen a város látnivalóiról, mintha azt egy vadidegen, az ország másik feléről idetévedt fiatalnak mutatná be. Innentől kezdve tehát övé a szó:

„Bár „gör-”szempontból az anno „Szikvíz”- ként emlegetett szocreál köztér eltűnése óta a gördeszkás élet jelentősen átalakult, de a város most is rejteget titkokat, nem csak a boardon gördülőknek. Mindenképpen érdemes ellátogatni a királynék városába, és összekötni a kellemeset a hasznossal. Sétálj végig a Kossuth utcán, kanyarodj fel a Várba, aztán andalogj ki a Szerelem-szigetre.

Veszprémben egy biztos, hogy nincs „vízszintes” út. Vagy felfelé, vagy lefelé kell menned, akármerre is tartasz.

A legszebb a városban, hogy bármerre is indulsz szinte azonnal egy zöldterületen találod magad. Parkok, terek és sétányok szelik át a várost. Igaz, ez nem az pezsgő és lüktető város, mint a hetedik kerület vagy Balatonfüred nyáron…itt sokkal könnyebb megtalálni egy kis csendet, kicsit lelassulni, vagy éppen felgyorsulni - gördeszkázni még mindig lehet, főleg puha cruzer kerekekkel, bicikli útjaink messzire visznek és a városon belüli zöld mellett a Bakony és a Balaton is egy ugrásra terül el.

Bár azt is tudni kell, hogy Veszprémben télen állati hideg tud lenni. Eleve a város nem mediterrán jellegű, sokkal inkább - a Bakony közelsége miatt - kissé szeles. Na jó, nem kissé, nagyon szeles!

Azt szoktuk mondani, ha lenne egy tavunk a városban, itt lenne a legnagyobb vitorlás és szörf élet, így egy kicsit kell utaznunk.

Ha már itt vagy egy hosszú hétvégére, az egyik kihagyhatatlan látnivaló az állatkert, amiről nem kell sokat írnom. Az ország talán legnagyobb és legszebb állatkertje, ami épp átesett egy felújításon, és a területe és szolgáltatási is nagyot nőttek.

Még egy dolgot tudni kell a városról, hogy bármikor eshet. De komolyan. Vagy a Bakony, vagy ritkábban a Balaton úgy átengedi a felhőket természetes határainkon – és ezzel az égi áldást is.

'bármikor eshet veszprémben' - Fotó: Domján Attila'bármikor eshet veszprémben' - Fotó: Domján Attila

Ha mindent megjártál, amit ajánlanánk, ha betérsz a Stégbe útmutatásért, kimerülten lerogyhatsz valamelyik vendéglátó ipari egység teraszára, hogy hörpints valamit. Egyik személyes mániám a kávé. A jó kávé. Több jó kávézónk van és egy országosan is magas szinten álló specialty kávézónk is. Tudod…olyan harmadik hullámos dolog. Ahonnan szívesen posztolsz az instádra.

Amikor rád esteledik, alap party kellék lesz a reggel nálunk vásárolt szetted. Térj be akár az Expresszóba egy nagy koncertre, vagy a Szigonyba valamilyen alternatív zenei megmozdulásra.

Ha a szállásra visszaérve van még erőd, akkor Neked tényleg több kell - akkor közel van Eplény és a libegő, télen snowboardot, nyáron bicajt vihetsz, hogy fáraszd magad.

De télre most ne is gondoljunk. Balatoniak vagyunk. Elemünk a nyár és ez a szépséges zöld tó és az erdők!"

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.