Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Fogvatartottak dolgoznak a városért

2017. november 24. 3:00
Megújította a Börtön a városért elnevezésű megállapodást a VKSZ Zrt. részéről dr. Temesvári Balázs vezérigazgató és a büntetés-végrehajtási intézet részéről Németh Éva bv. ezredes parancsnok. A programot összehangolták a Városom Veszprém mozgalom célkitűzéseivel.

A megállapodás keretében a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet öt elítéltje a Szél utcai temetőben gyűjtötte össze a lehullott faleveleket pénteken, tisztábbá és szebbé téve a már használaton kívüli sírkertet.

Németh Éva intézetparancsnok kiemelte: a fogvatartottak látványa már nem számít különleges eseménynek a városban, hiszen évek óta rendszeresen dolgoznak a település különböző szociális, oktatási vagy egyházi fenntartású intézményeiben, közterületein, temetőiben, parkjaiban. Segítségükkel idén megszépült többek között a kádártai református templom, a Szél utcai izraelita temető, a Csatár-hegy, a Fenyveserdő utcai szociális otthon, de az adventi vásár számára is felújítottak két, elhasználódott faházat. Idén eddig 10 jóvátételi programot szerveztek, melynek keretében 29 nap alatt 99 fogvatartott összesen 432 órányi munkát végzett.

Ezeket a munkákat a fogvatartottak önként, külön díjazás nélkül végzik, kiválasztásuk körültekintően, a biztonsági szempontok maximális figyelembe vételével történik. Szerencsére az elmúlt években egyetlen esetben sem érte őket negatív kritika vagy lesújtó pillantás, éppen ellenkezőleg: mind a lakosság, mind a város vezetése részéről elismerést és köszönetet kaptak.

Veszprém városa és a VKSZ Zrt. tavasszal indította útjára a Városom Veszprém Mozgalmat, amely azon személyek és vállalkozások összefogó szervezete, akik önkéntes alapon kívánnak tenni a város épüléséért. Eddig számos magánszeméllyel és több mint 30 szervezettel dolgozott együtt a városszépítő mogalom a virágültetéstől kezdve folyómeder takarításon, temetőszépítésen át, egészen összehangolt oktatási programokig, sokféle akcióban.

A VKSZ Zrt. és a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet már számos esetben működött együtt jóvátételi programokban, de az eddigi eseti együttműködés helyett most tervezettebb, kölcsönös párbeszéden alapuló, mindkét fél érdekeit jobban figyelembe vevő szélesebb együttműködésbe kezdenek, melyet szerződéssel is szentesítettek.

Tokos Bianka
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.