Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Tisztulj Veszprém!

2017. szeptember 16. 12:35
A VKSZ Zrt. vezénylésével városunk is csatlakozott az országos Te Szedd! akcióhoz, akik pénteken a Fenyves utca környékén gyűjtötték össze a hulladékot.

Veszprém büszke lehet arra, hogy zöldterületekben gazdag város, a területek tisztasága azonban időnként hagy maga után némi kívánnivalót. Nem csak arról van szó, hogy néhány papírzsebkendőt eldobálnak az illetékesek, nem egyszer szinte „intézményesített formában”, biciklivel és kisteherautóval szállítják az illegális hulladékot a kevésbé intenzíven használt területekre – mondja dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. A cég munkatársai viszont a hétköznapokban nem tudnak minden hulladékot összegyűjteni és elszállítani, éppen ezért jönnek jól az olyan országos akciók, mint a Te Szedd!

A Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért kezdeményezés hét évvel ezelőtt indult mintegy 30 ezer fővel, időközben pedig hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmává nőtte ki magát – gyakorlatilag az ország minden második települése részt vesz benne. Idén összesen 1732 regisztrált helyen több mint 200 ezren szedik a szemetet egy általuk választott, az összképhez képest elhanyagoltabb övezetben.

A VKSZ Zrt. minden évben részt vesz a mozgalomban, koordinátorként segítik az önkénteseket. A cég életében egyébként is kiemelt szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás – ezt jelzik az őszi temetőszépítő akciók, a civilekkel közös virágültetések, parkszépítések, vagy éppen a Fenntarthatóság mindenkor rendezvénysorozat, a Te Szedd pedig az egyik legrégebbi vállalásuk.

A pénteki akcióhoz a társaság idén is közel 100 főt mozgósított, emellett a VHK Nonprofit Kft szakemberei, valamint a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének önkéntesei is csatlakoztak, amely során a Fenyves utca vonalában húzódó zöld sávot, a kis erdőt tisztították meg az eldobált hulladékoktól. A hulladék gyűjtéséhez a kesztyűt és a zsákokat a VKSZ Zrt. biztosította, az anyag elszállítását a VHK Kft. végzi.

Domokos Endre, az egyetemi intézet igazgatója kérdésünkre elárulta, ez az első alkalom, hogy szervezett formában vesznek részt a szemétszedésben, de leglelkesebb munkatársaik gyakorlatilag a kezdetektől jelen vannak a Te Szedd! napokon. Most hatan jöttek el, de a hétvégével együtt összesen 10-12 főre számítanak.

Mivel a Te Szedd!-hez hasonló megmozdulások során a hulladék túlzott szennyezettsége miatt a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás már nem megvalósítható, fontos lenne, hogy minél többen ébredjenek rá, a szemét önkényes eldobálásával duplán is károsítják a környezetünket. Az akció legfontosabb célja is éppen ezért a szemléletformálás: zöldhulladék-gyűjtés például ilyenkor nem zajlik, a veszélyes hulladékot, építési-, bontási törmeléket pedig nem az önkéntesek, hanem a szolgáltató szakemberei gyűjtik össze. A hangsúly inkább azon van, hogy végre mindenkihez eljusson az üzenet: a környezetünk megóvása közös ügyünk és érdekünk.

A Te Szedd! mozgalom szombaton és vasárnap is folytatódik Veszprém több pontján, a VKSZ Zrt. akciója mellett 2-3 csapat hirdetett még meg akciót, amelyekhez szintén lehet csatlakozni. Az eseményekről a http://szelektalok.hu/teszedd/#hol-szedjem oldalon lehet tájékozódni.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.