Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ennyit változtak... az egyetemisták

2016. október 30. 9:47 // Forrás: Fortepan.hu
Ismét felkerestük a Fortepan egyik 1956-os fotójának helyszínét.

A Veszprémi Vegyipari Egyetem fontos helyszíne volt az 1956-os veszprémi eseményeknek. Az alábbi fotó is ebben az évben készült az egyetem előadótermében, a Fortepan.hu archívumában Karabélyos Péter felajánlásának köszönhetően található meg.

Ez a két kép sokat elárul arról, hogy mennyi minden változott az elmúlt hatvan évben. Az ugyan nem derül ki róla, hogy az intézmény azóta (többször is) nevet váltott, jelenleg Pannon Egyetemnek hívják, az viszont nyilvánvaló, hogy a nemek aránya jelentősen átrendeződött az évtizedek során. És ez nemcsak a Pannon Egyetem vonatkozásában, hanem általánosan is igaz: míg a múlt század közepéig a diplomaszerzés - elsősorban a társadalmi elvárások miatt - inkább a férfiak számára volt elérhető, addig napjainkban a nők - szó szerint - leiskolázták az erősebbik nemet. A Profession.hu grafikonja után a két, a veszprémi egyetemen készített fotó már nem fog nagy meglepetést okozni.

19561956

20162016

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.