2021. május 6.
//
Ivett névnap

Tudta, hogy mitől ferde a Szent Korona keresztje?

2015. szeptember 14. 18:12
Valaki azt mondja, hogy mindig is ferde volt. Pálffy Géza megcáfolt tévhitekről, és a Szent Korona kutatásának újkori eredményeiről beszélt hétfő délután a Lovassy László Gimnáziumban.

Már fél évszázada megismertük ugyan a korona legkorábbi ábrázolását a 16. század közepéről, de nem tudták megfejteni, hogy hogyan keletkezett. Sokan a Fuggerekhez kötötték, - amelyből a fukar szavunk is származik - az ábrázolást, de ez téves.

A koronának csak annyi köze van a Fuggerekhez, hogy az a kódex, amelyben az első hiteles és legkorábbi színes ábrázolás fennmaradt, az egy Habsburg családtörténet, amely a Fugger család házi könyvtára számára készült. Ez az egyik legkülönlegesebb felfedezésünk - mondta Pálffy Géza a Magyar Tudományos Akadémia "Lendület" Szent Korona Kutatócsoportjának vezetője.

A Lendület program

Célja az akadémiai intézmények és egyetemi keretek között működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A pályázati modell hazai és nemzetközi jelentősége és sikere nemzetközi mércével is meghatározó és példamutató. A Pálinkás József által indított program hozzájárul a sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorításához, a tehetség-utánpótlás biztosításához, bővíti a kiválóságok előrelépési lehetőségeit, és növeli az akadémiai kutatóintézet-hálózat, illetve az egyetemek versenyképességét.

A koronán lévő ferde keresztről is különböző elméletek vannak: valaki azt mondja, hogy mindig is ferde volt, merthogy úgy kapják a magyarok az áldást. De az elképzelés sem igaz.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a korona tetején lévő kereszt eredetileg egyenes volt.

Az első ábrázolások a 16. század első feléig mind egyenesnek mutatják, viszont tudjuk, hogy 1784-ben, amikor II. József elvitte a bécsi kincstárba, akkor már leírták, hogy lötyögött, és eltolódott a kereszt, tehát valamikor a 17. század első fele és a 18. század közepe között ferdült el. A legvalószínűbb eset, amire van konkrét dokumentumunk, 1638 februárjában keletkezett- mesélte Pálffy.

Eszerint elkeverték a koronaláda kulcsát, mielőtt II. Mária királyné koronaszertartása elkezdődött volna. Mivel nem nyílt ki a láda, fel kellett azt törni, és nem csak a kereszt, hanem a korona is megrongálódott.

A Lendület kutatócsoport fedezte még fel a legkorábbi koronás magyar országzászlót is, amely 1618-ból, II. Ferdinánd koronázásából maradt fenn Pozsonyban. Ez a legkorábbi olyan zászló, amelyen már a Szent Korona szerepel a címer fölött.

Érdemes megtanulni minden dunántúlinak, hogy nem csak Székesfehérvár volt koronázó város, hanem Sopron is, ahol három uralkodót koronáztak. Tehát amikor azt mondjuk, hogy csak az a magyar király, akit Székesfehérváron a Szent Koronával az esztergomi érsek megkoronáz, az nem igaz. A magyar történelem folyamán öt koronázó város volt: Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Buda. Mindegyiknél legitim volt a koronázás és az esztergomi érsekek mellett a 16. és 17. században már az egyház és a világi elit együtt koronázott attól függően, hogy hogyan változtak az országon belül a hatalmi viszonyok - magyarázta Pálffy Géza.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Április 30-án régészeti feltárás kezdődik a tihanyi apátság Királykriptájában. Az egy hónapig tartó munkálatokról, a kutatás fejleményeiről minden hét pénteken kisfilm formájában számolnak be a szakemberek a Tihanyi Bencés Apátság YouTube-csatornáján. A feltárt Királykriptát az ásatások befejeztével a nagyközönség is megtekintheti.
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.