Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Tudta, hogy mitől ferde a Szent Korona keresztje?

2015. szeptember 14. 18:12
Valaki azt mondja, hogy mindig is ferde volt. Pálffy Géza megcáfolt tévhitekről, és a Szent Korona kutatásának újkori eredményeiről beszélt hétfő délután a Lovassy László Gimnáziumban.

Már fél évszázada megismertük ugyan a korona legkorábbi ábrázolását a 16. század közepéről, de nem tudták megfejteni, hogy hogyan keletkezett. Sokan a Fuggerekhez kötötték, - amelyből a fukar szavunk is származik - az ábrázolást, de ez téves.

A koronának csak annyi köze van a Fuggerekhez, hogy az a kódex, amelyben az első hiteles és legkorábbi színes ábrázolás fennmaradt, az egy Habsburg családtörténet, amely a Fugger család házi könyvtára számára készült. Ez az egyik legkülönlegesebb felfedezésünk - mondta Pálffy Géza a Magyar Tudományos Akadémia "Lendület" Szent Korona Kutatócsoportjának vezetője.

A Lendület program

Célja az akadémiai intézmények és egyetemi keretek között működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A pályázati modell hazai és nemzetközi jelentősége és sikere nemzetközi mércével is meghatározó és példamutató. A Pálinkás József által indított program hozzájárul a sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorításához, a tehetség-utánpótlás biztosításához, bővíti a kiválóságok előrelépési lehetőségeit, és növeli az akadémiai kutatóintézet-hálózat, illetve az egyetemek versenyképességét.

A koronán lévő ferde keresztről is különböző elméletek vannak: valaki azt mondja, hogy mindig is ferde volt, merthogy úgy kapják a magyarok az áldást. De az elképzelés sem igaz.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a korona tetején lévő kereszt eredetileg egyenes volt.

Az első ábrázolások a 16. század első feléig mind egyenesnek mutatják, viszont tudjuk, hogy 1784-ben, amikor II. József elvitte a bécsi kincstárba, akkor már leírták, hogy lötyögött, és eltolódott a kereszt, tehát valamikor a 17. század első fele és a 18. század közepe között ferdült el. A legvalószínűbb eset, amire van konkrét dokumentumunk, 1638 februárjában keletkezett- mesélte Pálffy.

Eszerint elkeverték a koronaláda kulcsát, mielőtt II. Mária királyné koronaszertartása elkezdődött volna. Mivel nem nyílt ki a láda, fel kellett azt törni, és nem csak a kereszt, hanem a korona is megrongálódott.

A Lendület kutatócsoport fedezte még fel a legkorábbi koronás magyar országzászlót is, amely 1618-ból, II. Ferdinánd koronázásából maradt fenn Pozsonyban. Ez a legkorábbi olyan zászló, amelyen már a Szent Korona szerepel a címer fölött.

Érdemes megtanulni minden dunántúlinak, hogy nem csak Székesfehérvár volt koronázó város, hanem Sopron is, ahol három uralkodót koronáztak. Tehát amikor azt mondjuk, hogy csak az a magyar király, akit Székesfehérváron a Szent Koronával az esztergomi érsek megkoronáz, az nem igaz. A magyar történelem folyamán öt koronázó város volt: Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Buda. Mindegyiknél legitim volt a koronázás és az esztergomi érsekek mellett a 16. és 17. században már az egyház és a világi elit együtt koronázott attól függően, hogy hogyan változtak az országon belül a hatalmi viszonyok - magyarázta Pálffy Géza.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. tegnap 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. tegnap 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. 2023. november 28. 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.