2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

Erős Veszprém szellemi közössége

  • kult
  • 2014.11.14
    05:25
A veszprémi önkormányzat közgyűlése a Cholnoky család tudományos és irodalmi munkásságát példaként tekintve, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként 2014. évi Cholnoky-emlékdíjat dr. Ladányi Istvánnak adományozta.

“A történelem során számos település jött létre, amik később szinte nyom nélkül eltűntek. Egy város nem csak a természeti és építészeti környezetéből áll, hanem szellemi építőkockákra is szükség van, ez utóbbi hiányozhatott belőlük. Veszprém olyan gazdag település, ahol mindig jelen voltak olyan szellemi közösségek, amik erejében tartották a várost” – hangoztatta a csütörtöki ünnepi díjátadón a Dubniczay-palotában Porga Gyula polgármester. Hozzátette: a mai kitüntetett életműve méltóvá teszi, hogy részese legyen a városépítésnek. 

Porga GyulaPorga Gyula

Ladányi István 1963. október 18-án született a vajdasági Adorján. 1991 óta él Magyarországon. 1984 óra publikál, pályája kezdetén verseket, később főleg esszéket, kritikákat és tanulmányokat írt. Szerkesztőként, irodalomszervezőként és egyetemi oktatóként is részese a Kárpát-medencei irodalmi életnek.

1987-ben szerezte magyar nyelv- és irodalomtanári oklevelét az Újvidéki Egyetemen, majd 2008-ban PhD tudományos fokozatot irodalomtudományból a Zágrábi Egyetemen. Dolgozott egyetemi oktatóként Újvidéken és Zágrábban is. 1989 és 1991 között szerkesztette az Újvidéki Új Symposion folyóiratot, majd Veszprémben 1992 óra alapító szerkesztője az Ex Symposion folyóiratnak. Levéltárosként, napilapkorrektorként is tevékenykedett, jelenleg a veszprémi Pannon Egyetem oktatója. 

Verseskötetei irodalmi munkásságának meghatározó elemei. Esszéi, kritikái, tanulmányai magyar, horvát, szerb, lengyel és bolgár nyelven jelentek meg folyóiratokban. Számos szerb és horvát szerző verseit, prózáit fordította magyarra. Munkásságát 1992-ben Hargitay Gyula-díjjal is elismerték. 

Veszprém város a 2014 évi Cholnoky-emlékdíj odaítélésével köszönetét és elismerését fejezte ki dr Ladányi Istvánnak a Pannon Egyetemen kifejtett meghatározó oktató-kutatói munkájáért, valamint a város kulturális életét alakító, abban aktív szerepet vállaló kiemelkedő tevékenységéért. 

A veszprémi önkormányzat a Cholnoky család tiszteletére és emlékére Cholnoky-emlékdíjat alapított, mellyel olyan személyeket tüntetnek ki, akik a városban az értékteremtés mintájául és példájául szolgáló tevékenységet folytatnak. Több tudomány- és művészeti ágban maradandót alkotnak, és ezzel a város közéletét, szellemi képét és a városról alkotott közvélekedést gazdagítják, egyúttal egyetemes magyar kultúra javát is szolgálják. 

Ladányi István veszi át az elismerést a polgármestertőlLadányi István veszi át az elismerést a polgármestertől

Ladányi István pohárköszöntőjében kifejtette: az itt működő közösségeknek nagy szerepe van annak, hogy Veszprémben hamar otthon érezte magát. “A díjat azok nevében kell megköszönnöm, akikkel közösen ténykedtem az elmúlt években. A felsorolt eredményeket minden esetben valakivel együtt értem el” – mondta szerényen. “A teljesítmények elé azonban odatolakszik mindaz, amit nem csináltam meg, idén ősszel például egy tanulmányt” – zárta gondolatát. 

Az ünnepségen közreműködött Mártony Zsuzsa és Kecskés Judit.