2021. január 28.
//
Károly, névnap

Múltbatekintő - Linczmájer György veszprémi építész

2013. szeptember 22. 22:44
Kéthetente hétfőnként jelentkező sorozatunk következő részében Veszprém 20. századi építészetének egyik meghatározó egyéniségét mutatjuk be.

Linczmájer György  (Veszprém, 1901. 04. 21. – Veszprém, 1956. 08. 28.) építészmérnök, Veszprém 20. századi építészetének egyik maghatározó egyénisége. Több generációs kőműves családba született. 1920-ban a Veszprémi Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd 1926-ban a budapesti műegyetemen szerzett építészmérnöki oklevelet. Építészi tevékenységét Veszprémben végezte. Erdélyi Ignác mérnök és építőmester mellett szerezte meg a kötelező szakmai gyakorlatot, majd 1930-ban önálló építési vállalkozást alapított.

Alkotásai közül a legjelentősebbek: 1933-ban a várbeli Szeminárium emeletráépítése, az 1935-ben épült Bakonyi Ház, valamint az 1937–1938-ban, Irsik Lászlóval és Kapuváry Gusztávval közösen épített Szent Margit-templom. 1939-ben építette a volt, lerombolt Egyházmegyei Könyvnyomda épületét a mai Szabadság téren, a MÁV-külső pályaudvar kiértékelő központját, a vasútállomással szemben lévő postahivatal épületét, valamint a Magyar Nemzeti Bank három munkáslaktanyáját. 1941-ben tervei szerint épült fel a Kossuth Lajos utcai evangélikus elemi iskola. Fiatal korában jól rajzolt és festett. Érdeklődési körébe tartozott még a rádiózás, már az 1920-as években detektoros rádiót épített, valamint a fotózás, díjat is nyert fényképeivel.

1945. és 1947. között szovjet hadifogságban volt. 1948-ban egyik alapítója a Veszprémi Építőipari Szövetkezetnek, a Veszprémi Magasépítő Nemzeti Vállalat (később: Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat, VÁÉV) jogelődjének, ahol először főmérnökként, majd tervezőmérnökként dolgozott. 1996. augusztus 28-tól a Bakonyi Ház falán, Lovassy Klára által felavatott tábla őrzi emlékét. A veszprémi dózsavárosi temetőben nyugszik.

Balassa Gergő

További cikkek

Amikor még télen esett a hó
Amikor még télen esett a hó
Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban.
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése váratlan értékek felbukkanását eredményezte. A Budapesti csomópont kiépítését megelőző földmunkák során egy eddig ismeretlen avar temető került elő.
Könyv született a veszprémi zsidóság történetéről
Könyv született a veszprémi zsidóság történetéről
Csütörtökön mutatták be a Jakab Réka és Kákonyi Anna szerzőpárosnak a veszprémi zsidóság társadalom- és gazdaságtörténetét bemutató monográfiáját a Veszprém Megyei Levéltárban.
Máig nem tisztázott a legnagyobb balatoni hajókatasztrófa igazi oka
Máig nem tisztázott a legnagyobb balatoni hajókatasztrófa igazi oka
1954-ben a gyereknap nem az örömteli kacagástól volt hangos Balatonfüreden, hanem rémült sikolyoktól a vízből és tanácstalan kiáltásoktól a partról. A Pajtás gőzhajó alig 15 méterre borult fel a parttól, mégis majdnem két tucat – javában gyermek – áldozata volt a tragédiának, aminek a pontos oka a mai napig tisztázatlan, teóriák viszont akadnak bőven.
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.