Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
12°C
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
12°C

A múlt század közigazgatása

2013. június 20. 22:43
Csütörtökön mutatták be a városházán a “Veszprémi Szemle Könyvek 5 - Véghely Dezső - Emléklapok rendezett-tanácsu Veszprém város közigazgatási életéből (1886)” című kötetet.

A rendezvényt Faa Judit, a Veszprémi Szemle alapítvány elnöke nyitotta. Elmondta, Véghely Dezső 1886-ban kiadott kötetét nyomtatták újra. A könyv rengeteg hasznos információval szolgál a kutatóknak, az eredeti azonban már csak rendkívül nehezen volt hozzáférhető. A kötetből az önkormányzat, az Eötvös Károly Megyei könyvtár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Laczkó Dezső Múzeum, az érsekség, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára is több példányt kap.

Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester, a rendezvény házigazdája örül, hogy a városháza nemcsak szorosan a közigazgatáshoz kapcsolódó eseményeknek ad otthont. A bemutatott kötet segítségével megismerhetjük, milyen volt a közigazgatás több mint egy évszázaddal ezelőtt. Ez az olvasmány tanulási lehetőséggel is szolgál amellett, hogy érdekes.

dr. Mihalovics Péter

Dr. Mihalovics Péter miniszteri kabinetfőnök elmondta, a könyv kiadását dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök helyettes nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatta. Ha Véghely Dezső ma élne, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa lenne. Habár a világ sokat változott, a politikai céljaik nagyrészt megegyeznek dr. Navracsics Tiboréval – jelentette ki. A közigazgatás megújítása és állampolgárbaráttá tétele, valamint a Balaton szerepének növelése a két közös pont, amiket felfedezhetünk az akkori és mostani törekvésekben is. Véghely Dezső remek példakép a mai politikusok számára is.

dr. Tölgyesi József

A kötetet részletesen dr. Tölgyesi József főiskolai docens mutatta be. Beszélt Véghely Dezső életéről és munkásságáról. Elmondta, a könyvben szinte minden megtalálható, ami az akkori közigazgatáshoz kapcsolódott, többek között a városrendezésről, a bábák helyzetéről, az állattartásról, a piaci kofákra vonatkozó szabályokról és a koldusokról is – sorolta. Veszprém városának is szüksége lenne arra, hogy négyévente ilyen összegzéseket végezzen, hiszen ezzel megkönnyítik az utókor történészeinek életét.

A megjelenteket Mohos Gábor, Veszprém város jegyzője köszöntötte, majd az esemény zárásaként átadott a jelenlegi és volt Véghely-díjas kollégáinak egy-egy példányt a frissen kiadott Veszprémi Szemle köteteiből.

Horák János
további cikkek
Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. tegnap 10:33 Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. 2024. május 13. 8:51 Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában német nemzetiség Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában A Gizella-napok zárónapján, vasárnap a Hangvillában a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat is képviseltette magát. A gála színvonalas műsorára rendkívül sokan voltak kíváncsiak, mondhatni a csilláron is lógtak. 2024. május 13. 14:15 A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. 2024. május 12. 10:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.