Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Trianon tragédiáját soha nem feledjük!"

2010. június 5. 5:53
Mi, magyarok, éljünk bárhol a világon, egymáshoz tartozunk – fogalmazott beszédében Porga Gyula, a Fidesz helyi csoportjának megemlékezésén.

A Vörösmarty téren, az I. világháború áldozatainak emlékművénél emlékezett meg a Fidesz veszprémi csoportja péntek este, a trianoni tragédiáról . Az megemlékezésen Debreczenyi János polgármester mellett az önkormányzat és más, helyi szervezetek képviselői is megjelentek.

A Himnusz eléneklése után, Porga Gyula alpolgármester hívta történelmi időutazásra az egybegyűlteket. Felidézte gróf Apponyi Albert, a legendás trianoni magyar főtárgyaló alakját, elemezte a diktátum főbb pontjait, annak következményeit.

- A távoli Versailles lombjainak árnyékában, idegen paloták tükörtermeiben egy ország, egy nemzet vívta élethalál harcát a béke erőszaktevőivel szemben. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a történelmi Magyarországot fájdalmasan megcsonkították Trianonban. A csoda abban rejlik, hogy nemzetünk túlélte Trianon traumáját. A csoda abban rejlik, hogy a pusztulás nemzetéből a feltámadás nemzetévé vált a magyar – mondta Porga Gyula, majd gróf Apponyi Albert, az I. világháborúban elbukott Magyarország rettenthetetlen védelmezőjének életútját összegezte.

- A Trianoni Békeszerződés mindössze papírba foglalta a háború véres valóságát. Magyarország sorsa az áldozatok örök sorsával rokon. A csoda abban rejlik, hogy e véres csonkolás után a magyar visszatért a nemzetek sorába. A megújuló élet csodája ez, melyben nem a pusztulás rettenetét tiszteljük borzongva, hanem nemzetünk élő, országhatárokon túlmutató egységét. A Nemzeti Összetartozás Napján, az elszakított országrészekben élő testvéreinkkel együtt valljuk, hogy hazánk nem történelmi fogyatékkal élő ország többé. Mi, magyarok, éljünk bárhol a világon, egymáshoz tartozunk. Életünk újra boldog és teljes lehet az összetartozásban, s Trianon tragédiáját soha nem feledjük – zárta gondolatait az alpolgármester.

Az eseményen Hatás Andrea művésznő Wass Albert három, Trianon után írott versét adta elő, majd az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés mécseseit és virágait.

Galéria
"Trianon tragédiáját soha nem feledjük!"
Szausev Xénia
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.