Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C

A lencse ezer arca Nemesvámoson

2022. február 12. 15:15
Szombaton kora reggel kezdetét vette a IX. Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál Nemesvámoson, ahol egy fesztiválon belül vonul fel a térség összes jelentős hungarikuma, valamint egy főzőverseny keretében a lencse, mint alapanyag legkülönfélébb gasztronómiai megoldásai.

Tíz évvel ezelőtt Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere egy helyi gazdával közösen megfogalmazta: ideje a település tradicionális értékeit, valamint a közelben fellelhető hungarikumokat egy fesztiválon bemutatni! Így született meg a Vámosi Lencse- és Hurakfesztivál ötlete. Idén pedig már a kilencedik alkalmommal töltötték meg a település sportcsarnokát kézművesek, helyi termelők és persze lelkes csapatok, akik a lencsét hagyományosan vagy újragondolva használták fel ételkülönlegességük elkészítéséhez.

A 21 csapat között volt olyan társaság is, akik az indiai konyha fűszervilágát ötvözték a magyar ízekkel, az egyik legkülönlegesebb megoldás viszont annál az asztalnál született, ahol lencsekrémmel töltött fánkokkal kísérleteztek.

Az egésznapos rendezvényen a látogatók termelői piac portákái közül válogathattak, valamint a színpadon gyermek- és zenés valamint táncos programok szórakoztatták az érdeklődőket.

Érdeklődésünkre Sövényházi Balázs elmondta, évről évre igyekeznek fejleszteni a rendezvényt, az előző évekből tanulva idén sokkal több lehetőség lesz majd kóstolásra is, valamint felmerült annak az ötlete is, hogy a későbbiekben egy receptkönyvben gyűjtsék össze és mutassák be a nagyobb közönség számára is a helyi gasztronómiai megoldásokat.

Arra a kérdésre, hogy miért épp a lencsét és a hurkát választották a rendezvény tematikájának, a polgármester elmondta, Nemesvámos hagyományosan az itt termő kiváló minőségű lencséről híres, ezt az alapanyagot kapcsolták össze a februárban esedékes disznóvágásokkal, így született meg a lencse- és hurkafesztivál ötlete.

Ovádi Péter és Sövényházi BalázsOvádi Péter és Sövényházi Balázs

Az eseményen a csapatok között megtalálhatók voltak több környékbeli település indulói is, valamint Nemesvámos erdélyi testvértelepüléséről is érkeztek. Többek közt ezt az összetartás és baráti közösséget emelte ki Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki a megnyitóbeszédében a kiváló rendezvényeket egy jó recepthez hasonlította, ahol kell egy tettre kész polgármester, lelkes közönség és jó szervezők. Nemesvámoson ez mind adott már hosszú évek óta, zárta gondolatait.

A főzőverseny eredményhirdetését szombat délután 4 órakor tartják, ezt követően estig nyúlóan operettműsorral, valamint retró bulival készülnek a szervezők.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.