Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lengyel Nemzetiségi Napot tartottak az Agórában

2018. március 24. 19:18
A Magyar-Lengyel Barátság Hete alkalmából kézműves foglalkozással, rajzfilm vetítéssel, plakátkiállítással, gasztronómiai bemutatóval és a lengyel testvériskolák gálaműsorával ünnepelték a két nemzet barátságát szombaton az Agórában.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ harmadik alkalommal rendezett programot a Magyar-Lengyel Barátság Napjához kapcsolódóan.

Az Agóra épületében a délután folyamán interaktív kézműves foglalkozással, társasjátékkal, valamint a Lolka és Bolka és a Varázsceruza vetítésével várták a fiatalabb korosztályt a szervezők. Az idősebbeknek szól inkább az a most megnyitott plakátkiállítás, ami a lengyel utcaművészetet, különösképp az 1956–1963-as,” Lengyel Plakátiskola” fémjelezte alkotásokat mutatja be. Ez április 13-ig ingyenesen megtekinthető az Agórában.

A nap folyamán a lengyel testvériskolák (a tarnówi 15.sz. Bem József Általános Iskola énekkara, a tarnówi 20.sz.Lengyel Olimpikonok Általános Iskola és a Rzeszówi Prezentációs Nővérek Gimnázium) adtak műsort, amelyre Tarnów és Veszprém polgármestereit is meghívták.

Elsőként Porga Gyula polgarmester köszöntötte a programon résztvevőket, aki arról beszélt, hogy a héten lezajlott Magyar-Lengyel Barátság Hete gazdagságával és intenzitásával tovább mélyítette a két nemzet közti barátságokat.

Porga GyulaPorga Gyula

Roman Ciepiela, Tarnów város polgármestere szintén az elmélyített kapcsolatokról és a két nemzet közti gyökerekről beszélt. "Bár nyelvi nehézségek néha akadtak, de ennek nincs jelentősége, hisz egész héten jól éreztük magukat Veszprémben"-mondta.

Roman CiepielaRoman Ciepiela

A Tarnowi Magyar Baráti Társaság erőfeszítéseiért és a magyar-lengyel kapcsolatok ápolásáért tagsági igazolványt adományozott a Veszprémben élő Tímár Veronikának. Az estet lengyel gasztronómiai bemutatóval zárták, az érdeklődők a hagyományos lengyel konyhából kaphattak ízelítőt.

A Magyar-Lengyel Barátság Hete hivatalosan a szombat esti Rozsnyói Péter és lengyel zenésztársainak jazz koncertjével zárult a Hangvillában.

Ge. Á.
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.