Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

30 éves a Rózsa iskola

2017. május 12. 4:30
A jubileumot gálaműsorral ünnepelte meg az iskola csütörtök este az Agórában.

Harminc év nem nagy idő egy történelmi város esetében, egy iskola, egy ember életében viszont már annál meghatározóbb. Az együttlétek pedig arra valók, hogy megadjuk a tiszteletet a múltnak, felidézzük a történelmet, amit egy iskola esetében a közös tudás és az élmények alkotnak – kezdte ünnepi beszédét Sándor László, a Rózsa úti Általános Iskola igazgatója.

Sándor LászlóSándor László

Iskolás korba lépve egészen más minőségű lét kezdődik: ekkor szerzünk először jóban-rosszban összetartó barátokat, találkozunk olyan felnőttekkel, akik útmutatót adhatnak az élethez. Ezért nagyon fontos olyan hellyé tenni az iskolát, ahová a tanuló és a tanár nap mint nap szívesen jön, ahol öröm együtt munkálkodni, közösen leküzdeni a nehézségeket és együtt átélni a siker felemelő érzését. A Rózsa iskola megadja ezt: gyermekközpontú szemléletük, az összetartó diákság, az egymást támogató és empatikus nevelőtestület, a felkészült és következetes pedagógusok, a segítőkész és együttműködő szülők a kezdetektől meghatározzák arculatát – fogalmazott az igazgató.

És persze egy iskola életében az intézményvezetők is mindig meghatározóak. Ilyen személy volt Vándorfi Mária korábbi igazgató is, akit Sándor László virággal köszöntött.

Az eseményen részt vett Porga Gyula polgármester is, aki az 1987-es esztendő fontos eseményeinek felidézésével kezdte gondolatait. 1987 Veszprém életében is fontos pillanatokat tartogatott, de a jelen szempontjából talán mégis az intézmény létrejötte volt a legfontosabb. Különösen annak fényében, hogy az akkori vezetők, pedagógusok nem a bejáratott útvonalon, hanem új szellemiséget képviselve kezdték el működtetni az iskolát. Az álláspontjuk pedig beigazolódott. Hiszen nem a számok, a dátumok a lényegesek, hanem az, ami abban az intervallumban történik. A 30 év alatt pedig az iskola létrehozta többek között Veszprém egyik fontos zenekarát is, a 25 éves Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekart, ami mindent elmond az iskola szellemiségéről.

Szauer István tankerületi igazgató szerint tulajdonképpen épp csak az a meglepetés, hogy az iskola már és még csak 30 éves, 1987-ben ugyanis úgy robbant be Veszprém életébe, mintha mindig is létezett volna. Pedig voltak bőven versenytársak. Az iskola mégis fogalommá tudott válni, híres irodalmi vagy tudományos húzónév nélkül is, úgy, hogy a nevét tulajdonképpen egy nem létező helyről kapta – anekdotázott Szauer.

A jubileumi gála keretében az iskola növendékei, tanárai gazdag kulturális életüket, művészeti tehetségüket is megmutatták: a program során számos tánccsoport, zenekar és énekkar előadását láthatta a közönség.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.