Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kisfilmek és nagy érzelmek

2016. szeptember 30. 15:58
Ismét eljön a rövid filmek hosszú napja Veszprémben: tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják, hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A fesztivál büszkén mondhatja, hogy az elmúlt években itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának, és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik más fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.

Nem kisebb neveket látott már vendégül az esemény a zsűri székeiben, mint Felhősi Istvánt (festőművész), Fenyvesi Ottót (költő), M. Tóth Gézát (animációs rendező, producer), Szajki Pétert (forgatókönyvíró, rendező), vagy akár Trócsányi Gergelyt (zenész) is.

Idén is színvonalas zsűrit köszönthet a fesztivál Buvári Tamás (Magyar Filmszemle-díjas rendező), Farkas Franciska (színésznő) és Király Róbert (a tavalyi különdíj nyertese) személyében.

A versenyprogramba bekerülés szakmai előzsűrin múlt - mondta el Dósay Norbert és Németh Csaba, a találkozó főszervezői - a beérkezett közel 4 órányi anyagból 21 filmet választottak ki.

Újdonság, hogy a szervezők PannonLove néven új különdíjat alapítottak, amellyel a legromantikusabb, legérzelmesebb rövidfilmet jutalmaznák, amelyben leginkább a szerelem és szeretet dominál. "2015-ben a legviccesebb filmet jutalmaztuk külön, idén úgy gondoltuk más témát keresünk, de maradunk a 'pannon-fíling' pozitívabb oldalán. Ahogyan igazán jó vígjátékot sem könnyű elkészíteni, úgy a gyengédebb érzelmek megragadása sem egyszerű filmen – reméljük, ez a kihívás csak felcsigázza a jelentkező filmeseket" - mondta el Dósay Norbert és Németh Csaba. Hozzátették, a különdíj témájába a szerelmi történetek mellett a mély barátság, családi kapcsolatok, furcsa egymásra találások ábrázolása is belefér.

A szervezők versenyen kívüli vetítéssel is készülnek a látogatók számára, Kis Hajni Diák-Oscar-díjra jelölt kisfilmjét, a Szép alakot mutatják be a megnyitó előtt, 13:00-tól. A film veszprémi bemutatóját beszélgetés is kíséri a rendezővel. A versenyprogramban szereplő rövidfilmek vetítése után pedig Buvári Tamás a Fuvar című alkotásának bemutatója következik.

A szervezők úgy gondolják, a Pannonfílingnek továbbra is erőssége marad, hogy a mozivásznon látottakat barátságos környezetben vitathatják meg a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel. Így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.
Az idei találkozó időpontja: 2016. október 1., 13.00, helyszíne: Veszprém, Expresszó Klub (8200, Veszprém, Brusznyai Árpád utca 2. ).

A Pannonfíling fő támogatója a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány. További támogatók: Dobosi Pincészet, Expresszó Klub, Hangvilla, Sobri Jóska Kalandpark, Tihanyi Szabadtéri Játékok, Veol.hu.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.