Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megoldás születhet a dózsavárosi csapadékvíz elvezetésére

2016. augusztus 1. 18:31
Pályázatot nyújtott be az önkormányzat csapadékcsatornák építésére a Dózsavárosban, amely orvosolhatná a negatív helyzetet. A terv részleteiről lakossági fórumon számoltak be hétfőn.

Nem állunk jól a csapadékvíz elvezetését illetően Veszprémben, a városi és a külső területeken is bőven lenne mit javítani, hogy egy-egy nagy esőzés után ne öntse el az utakat a hömpölygő vízáradat. A probléma kezelése már megkezdődött – jelenleg éppen a dózsavárosi csapadékcsatornák építésére vonatkozó pályázat elbírálására vár az önkormányzat – tájékoztatott Brányi Mária alpolgármester.

Brányi MáriaBrányi Mária

A mostani becslések szerint bruttó 250 millió forint értékben oldanák meg a csapadékvíz elvezetését a városrész legneuralgikusabb pontjának, a Kistó utcának a tehermentesítésével. A beavatkozás ugyanakkor közvetve a jövőbeli közlekedési fejlesztéseket is érintené: így a Pápai és a Jutasi út összekötését szolgáló elkerülőét, az ide tervezett völgyhidat, valamint a környékbeli utakat is.

A tervezésben résztvevő Infrastruktúrafejlesztési Csoport csoportvezető általános helyettese, Józan György elmondta, a beavatkozás legfőbb célja, hogy a már jelentősen terhelt csapadékelvezető szakaszokat – a Kistó utca és a Házgyári út kereszteződését, valamint a Séd-völgyet – elkerülve alakítsanak ki csapadékcsatornákat. Az érintett szakaszokon nagy esőzés esetén rendszeresen összegyűlik a víz, de a közelben kanyargó Sédre sem lehet több vizet ráereszteni. Helyette egy főgyűjtőt kell építeni az északi elkerülő nyomvonalán, ami a Séd bekötő szakasza felé vezeti el a vizet.

Józan GyörgyJózan György

Eszerint összesen 812 méternyi betoncsatornát, több mint 130 tisztítóaknát és 49 víznyelőt helyeznének el a Harkály és Papvásár utcák az Aranyoskút és a Roboz utcákat érintő részén, valamint a Szikra utca Csalogány és Roboz utcák közötti részén. A betoncsatornák a már meglévő csatornákra fognak rácsatlakozni, a víznyelőket pedig az érintett szakaszok mindkét oldalán elhelyezik – árulta el Bévárdi Béla, a terveket készítő Kristály Kft. tervezési csoportvezetője.

Mindez azt is jelenti, hogy az építkezés idején forgalomkorlátozásra lehet majd számítani, erről azonban időben adnak tájékoztatást – aggódni egyelőre nem is szükséges, pozitív elbírálás esetén is legkorábban csak 2017 tavaszának végén, a nyár elején kezdődhetnek meg a munkálatok.

Bévárdi BélaBévárdi Béla

Addig is a csapadékterhelés jelentős mértékben csökkenthető a lakosság közreműködésével: a zöldfelületek növelésével, vagy egész egyszerűen a csapadékvíz összegyűjtésével és kertöntözés során való újrafelhasználásával egyéni és közösségi szinten is rengeteget tehetünk a környezetünkért.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.