Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit tudhatunk az Egry úti óvodáról?

2016. május 26. 22:32
No nem arról, amit a képeken lát, azt már úgysem nézheti sokáig. Minket inkább a leendő új épület érdekel.

Némedi Lajos alpolgármester az intézmény 40 éves jubileumi ünnepségén jelentette be, hogy az Egry úti óvoda rossz állapotban lévő épületét elbontják, és – hasonlóan ahhoz, ahogy az a Ringató óvodával történt – egy teljesen újat építenek helyette. A polgármester konzultációs fórumsorozatán elhangzottak alapján azt is tudjuk, hogy a bontás 2017 nyarán kezdődhet.

Az Egry úti lakótelep óvodája a 70-es évek elején épült, NDK-típusú, könnyűszerkezetes típustervek alapján, hasonlóan a város más óvodaépületeihez. Az épületet 20 éves élettartamra tervezték, így mostanra mind tartószerkezeti, mind épületgépészeti szempontból kritikussá vált az állapota.

Az 1975-ben épült épületet teljes egészében elbontják, majd a mai igényeknek és érvényben lévő előírásoknak, szabványoknak megfelelő 11 csoportszobás, főzőkonyhával üzemelő óvodaépületet húznak fel a helyén.

„A legfontosabb cél a gazdaságosan, minden felesleges kapacitás és holttér nélkül megépíthető és gazdaságosan üzemelő épület, valamint a korszerű, átlátható funkcionalitás mellett az építészetileg is színvonalas tömegek és terek megalkotása” – fogalmazott a csütörtöki közgyűlésre benyújtott előterjesztésben Brányi Mária alpolgármester. – „A korszerű és gazdaságos funkcionalitás mellett az ember- és gyerekbarát, játékos külső-belső téralakítás is fontos volt a tervezésnél.”

Az óvoda leghangsúlyosabb tömegét a fő kiszolgáló funkciókat tartalmazó bejárati épület képezi majd. Földszintjén a főbejárat kétszintes előteréhez kapcsolódó szülői fogadót és irodát, illetve a külön nyitvatartással is üzemeltethető többcélú termet, és a 360 adagos főzőkonyha blokkot, emeletén pedig az igazgatási, nevelői, gépészeti és tároló helyiségeket alakítják ki.

Az óvoda legfontosabb funkcióját a foglalkoztató egységek jelentik. Ezek a közlekedő déli oldalán, délkeletre tájolva, terasz- és kertkapcsolattal rendelkező, 2-2 csoportot összefogó egységekként jelennek meg. A 11. akadálymentes csoportszoba a közlekedő másik oldalára forgatva, délnyugati tájolású terasszal, tágasabb mosdó-öltöző blokkal helyezkedik majd el. A közlekedőhöz kapcsolódó északkeleti tömegben pedig a földszinti kiszolgáló funkciók (fejlesztő, műhely, személyzeti étkező) kapnak helyet. A korszerű és gazdaságos funkcionalitás mellett az ember- és gyerekbarát, játékos külső-belső téralakítás céljából a foglalkoztató egységek szigorú rendjét az észak-dél irányú eltolások oldják, az így képződő köztes terekben helyet adva a gyermeköltözők és mosdók számára. Az utcai épülettömegek közötti megszakításokban a belső közlekedő tér megnyílik, az itt beáramló fény és a létrejött térbővületek oldják a közlekedő tér szigorú rendszerét.

A projekt előkészületei – a tervezés és engedélyeztetés – 10.656.500 forintba kerülnek, a kivitelezés nagyjából 490 millió forintot emészt majd fel.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.