Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jamie Cullum és Lisa Stansfield a VeszprémFesten

2016. március 25. 9:43
Bemutatták az idei, július 13-17. között megrendezendő VeszprémFest programját és fellépőit.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a VeszprémFestet az idén nyáron.

Dr. Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztos a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, munkája során intenzív kapcsolatba került más fesztiválok szervezőivel, és azt tapasztalta, hogy a fesztiválok nemcsak gazdasági és kulturális szempontból jelentősek, hanem hozzájárulnak ahhoz az Európához, ami az elmúlt napokban sajnos ismét veszélybe került.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

A fesztiválok találkozóhelyek, ma azt a szerepet töltik be, amit évszázadokkal ezelőtt a vásárok: összehozzák az embereket, gyakran egészen messziről jött embereket is. A történelem során az első igazán jelentős városok a vásárvárosok lettek - ma már a "szellemi vásárok",a fesztiválok ugyanilyen jelentőséggel bírnak.

Manapság, amikor Európát kísérti a félelem, talán még fontosabb, hogy a fesztiválok kinyissák az agyunkat, a szellemünket, a lelkünket, hogy megismerjük a körülöttünk élő kultúrákat, művészeket.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy a történelmi múlttal bíró városnak meg kell mutatnia azt, hogy a sokszáz éves falak között ma is éljük a mindennapjainkat, be kell mutatnunk a világnak, hogy elődeink munkájához mi is hozzá tudunk tenni. Mészáros Zoltán volt az első az országban, aki be tudta bizonyítani, hogy egy olyan kis közösség, mint Veszprém, képes világsztárokat vendégül látni, és olyan nagy neveket ide csábítani, akik korábban még nem jártak Magyarországon.

Porga GyulaPorga Gyula

A VeszprémFest azt is bizonyította, hogy létezhet hosszú távon fenntartható fesztivál: a program költségvetéséhez az önkormányzat ugyan hozzájárul, de nem fedezi azt, szükség van arra, hogy támogatókat szólítson meg - és a VeszprémFest ezt sikeresen teszi.

A programokat Mészáros Zoltán fesztiváligazgató mutatta be. Elmondta, hogy az idén minden koncertet a várban terveznek megrendezni - remélhetőleg ezt az időjárás is lehetővé teszi.

Omara PortuondoOmara Portuondo

Július 13. a világzene napja lesz, Omara Portuondo és Diego el Cigala lépnek fel.

Omara Portuondo 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását ünnepli Diego el Cigalaval Európa legnevesebb koncerttermeiben. Diego El Cigala – ha egyszerűen akarjuk összefoglalni – a legizgalmasabb és leginkább megújulást kereső flamenco énekes a világon. Szenvedélyes, mélyreható és végtelenül büszke spanyol cigány örökségére, nem véletlen hát, hogy “a flamenco Sinatrájának” is aposztrofálták. Omara és Diego tavaly nyáron találkoztak először a Hollywood Bowl színpadán. Az egymásra találás olyan elsöprő erejű volt, hogy azonnal tudták: lesz folytatás. Így, a mélyen gyökerező tradícióknak és lenyűgöző zenei személyiségüknek köszönhetően 2016 elhozza nekünk a 85 Tour koncertsorozatot.

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

14-én Gregory Porter jazz-gospel-soul műfajokban játszó Grammy-díjas énekes látogat Veszprémbe.

A 45 éves amerikai jazzénekes először jár Magyarországon. Már első albuma, a 2010-es Water is, Grammy-jelölést kapott, 2014-ben pedig harmadik, Liquid Spirit című albuma a Legjobb énekes jazzalbum kategóriában el is nyerte a Grammy-díjat. Az Egyesült Királyságban ugyanez a lemez több mint 100 000 eladott példánnyal 2014 végére aranylemezzé vált, 2015-ben pedig Gregory a JazzFM Awardson másodszor is elnyerte Az Év Nemzetközi Jazzművésze díjat. Amerikai és európai önálló koncertjei mellett rendszeresen vendégszerepel más előadók albumain, korunk egyik legkeresettebb jazzénekese.

Pénteken, 15-án Lisa Stansfield a pop műfaját erősíti.

A 80-as évek végén és a 90-es években Lisa Stansfieldet a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartották számon. Érzelmes, magával ragadó hangjának és kortalan popdalainak köszönhetően a slágerlisták élére jutott az Atlanti-óceán mindkét partján, énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit és Ivor Novello díjat. Lisa albumai – több mint 15 millió eladott példánnyal és legalább 20 vezető slágerrel – igazi nemzetközi sikert arattak.

Szombaton, 16-án Jamie Cullum jazz-zenész, zongorista, énekes először jár Magyarországon.

Jamie CullumJamie Cullum

A 36 éves Jamie Cullum pályafutása sikertörténet. Egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit- és három Sony Rádió-díj, a GQ magazin kétszer jutalmazta „Az Év Embere” elismeréssel – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mindezek mellett világszerte eladott több mint 10 millió lemezével ő az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze.

Vasárnap, 17-én egy kifejezetten "partisabb" zenei világ jelenik meg a VeszprémFest színpadán, a Thievery Corporation érkezik Veszprémbe.

A Thievery Corporation mindig is nagy csodálója és gyűjtője volt a poros, már csaknem feledésbe merült zenei stílusoknak, klasszikusan érzéki és belassult hangzásukat kedvenceiktől, a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzik, hogy új zenei világba illesszék ezeket. A formáció 1995 nyarán alakult a washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban, a ma már világhírű helyszínen, amely most is valódi inkubátora a város underground zenei világának.

A Rozé Rizling Jazz napokon a futball EB döntőjét élőben közvetítik július 10-én, és újdonság lesz az is, hogy éjfél után chill out szettekkel jelentkeznek helyi DJ-k. A minifesztivál újabb helyszínnel bővül: a városháza előtt babzsákfoteles-kiülős-beszélgetős teret alakítanak ki.

Érdekesség, hogy veszprémi általános és középiskolások részére rajzpályázatot írnak ki, a tíz legjobb pályamunkát pedig kivetítik a belváros épületeire: a Tűztoronyra és a városházára. A munkákat szakmai zsűri bírálja el Hegyeshalmi László vezetésével. Részletek a fesztivál honlapján.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 José Cura is fellép a VeszprémFesten José Cura is fellép a VeszprémFesten Újabb sztárfellépőt jelent be a VeszprémFest. A História Kertben felállított nagyszínpadon július 17-én az argentin tenor legenda, José Cura ad koncertet. A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható, különleges műsorában gitár és zongora kísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.  2024. február 15. 13:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.