Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém kulturális beágyazottsága nélkül nem működne a Hangvilla

2016. március 3. 22:43
Multifunkcionális közösségi teret ígértek, ahol méltó módon áldozhatunk a kultúrának, ez az ígéret pedig maradéktalanul meg is valósult. A Hangvilla az elmúlt évek egyik leglátványosabb veszprémi sikere – ennek mibenlétéről, jövőbeli tervekről beszélgettünk Bélafi Lászlóval, a Hangvillát üzemeltető Swing-Swing Kft. ügyvezetőjével.

- Tavaly novemberben két éves fennállását ünnepelte a Hangvilla. Milyen évet zártak?

- A második évben még inkább megnövekedett a rendezvényeink száma, ezzel együtt pedig a látogatottságunk is magasabb lett. Míg a nyitás évében a sikerben nagy szerepet játszott az újdonság varázsa, azt mondhatjuk, az idő múlásával sem lankadt a figyelem, talán azért is, mert egyre nagyobb a hatókörünk.

A Hangvilla regionális szerepet tölt be: az ország más tájairól, Budapestről is rendszeresen érkeznek hozzánk vendégek.

- Két év után ez borítékolható eredmény volt, vagy Önöket is meglepte a ház sikere?

- A regionalitás kitűzött célunk volt, de az minket is meglepett, hogy rögvest a ház megnyitása után milyen magas szintű felhasználói igény jelentkezett. Reggeltől estig, hétfőtől vasárnapig élénk érdeklődés övezi a Hangvillát. Folyamatosan kínálunk programokat, rendezvényeket a látogatóknak: például bábszínházi előadásokat óvodásoknak, nagyszínházi és kamaraprodukciókat, zenél nálunk fesztiválzenekar; komolyzenei koncertjeink jellemzően teltházasak, de a könnyűzenei koncertekre is gyakran hónapokkal korábban elfogy minden jegy. Közben pedig a paletta is folyamatosan színesedik. Sok például a mentálhigiénés, egészségtudatos gondolkodással kapcsolatos előadás, és ezeken estéről estére zsúfolásig megtelik a terem.

- Mindez netán azt is eredményezte, hogy az egyes programok fellépői időnként már házhoz jönnek?

- A programjainkat elsősorban a Programiroda Kft. munkatársai szervezik le, emellett a színházak is végzik a munkájukat, valamint új szereplőként a Historia Hangvilla Étterem is beszállt főleg konferenciák szervezésébe. Többnyire ők intézik a megkereséseket, de egyre többször „kopogtatnak be az ajtón” a fellépők is.

- Említette, hogy a Hangvilla immár regionális szinten is kulturális központként funkcionál. Mennyiben cél ezt is túlszárnyalni?

- Amit eddig elértünk, az egy egészséges fejlődési ütem eredménye, innentől kezdve inkább a funkcióinkat lenne érdemes bővíteni. Kiderült például, hogy a nagyterem kiválóan alkalmas konferenciák plenáris ülésére, ugyanis mind a légköre, mind az akusztikája nagyon jó. Igyekszünk újdonságokkal előállni a nyáron is: érdemes lenne ezeket az elegáns, nyáron is hűthető tereket kihasználni, és például fesztiváloknak, de minimum művészeti táboroknak helyet adni.

- A Hangvilla építésének idején szó esett arról is, hogy hosszú távon önfenntartóvá kell válnia a háznak. Jelenleg hol tartanak ezen az úton?

- Az eredeti terveinket régen meghaladtuk. Multifunkcionális közösségi teret akartunk létrehozni, és ez sikerült. Ahogy az a cél is, hogy a kultúrára szánt támogatást ténylegesen a kultúrára tudjuk fordítani, és ne a ház rezsiköltségeire. Tulajdonképpen várakozásainkat felülmúlóan teljesítünk, de arra törekszünk, hogy mindig jobbak legyünk.

- Milyen fejlesztéseket terveznek még ennek érdekében?

- Azt már az épület tervezése és építése idején is láttuk, hogy egy nagyon korszerű funkciókkal ellátott intézményről van szó, amelynek akusztikai adottságai kiválóak – legyen szó komolyzenei koncertről, vagy elektroakusztikai megoldásokról –, mindemellett pedig minden egyéb szükséges alapfunkcióra is odafigyeltünk.

De a filozófiánk kezdetektől az volt, hogy a felhasználói igényekre kell reagálni.

Azt az elképzelésünket, hogy alacsony költséggel lehessen üzemeltetni a házat, megvalósítottuk, de ezt tovább lehet fokozni, ha olyan eszközöket adunk a felhasználók kezébe, amivel még költséghatékonyabban tudják használni az épületet. Például ha high-tech minőségű hangosítási rendszert biztosítunk, vagy egy konferenciatermet, ahol megtalálható minden, ami egy konferencia lebonyolításához szükséges.

Két év tapasztalatai megmutatták, milyen irányban érdemes fejleszteni. Ennek fejében fejlesztettük az elektroakusztikát a tavalyi évben, idén pedig az audiovizuális oldal erősítésére szeretnénk koncentrálni. Rugalmasságra törekszünk, hogy különböző vetítésekre egyaránt alkalmas legyen a ház: a nagyteremben például multimédiás háttér biztosítása szükséges, de művészmozi létrehozását is tervezzük. Az a cél, hogy minél több embert vonzzunk.

- Összességében mit gondol, mi a Hangvilla sikerének a titka?

- Kezdetektől fogva azt tartottuk szem előtt, hogy méltó kulisszákat teremtsünk a művészetnek, a kultúrának, egy olyan helyet, ahol jól érzik magukat az emberek. A Hangvilla építészeti megfogalmazása ennek 100 százalékban megfelel. Másrészt akik itt dolgoznak, azok nagyon jó érzéssel teszik ezt, és ennek az eredménye visszaigazolódni látszik. Emellett részben a szerencsének is köszönhetjük a sikert, a ház megnyitása ugyanis pont egybeesett azzal az időszakkal, amikor ismét megélénkült az emberek kulturális érdeklődése. Mintha egy kicsit könnyebben élnénk, kiszélesedtek volna a lehetőségeink, és igényünk is több lenne, hogy jó értelemben véve szórakozzunk és élvezzük a kultúrát. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy

mindez megfelelő hátszél nélkül nem működne. Veszprém szenzációs város, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Nagyon magas a kulturális beágyazottság, más, hasonló városokkal összevetve gyakorlatilag ötször-hatszor magasabb a kultúrafogyasztásunk. Hatalmas szerencsénk van ezért, és méltán lehetünk büszkék Veszprémre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.