Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltunkból építjük a jövőnket

2015. augusztus 26. 12:42
„Háborús évek. A veszprémi egyházmegye a második világháborúban” címmel tartottak konferenciát szerdán a Veszprémi Érsekség 2013-ban újjáalakult Egyháztörténeti Bizottsága szervezésében.

A bizottság kidolgozott egy középtávú programot annak érdekében, hogy egy évtized múltán már elegendő nyersanyag és alkotói gárda álljon készen a Veszprémi Főegyházmegyében régóta hiányzó egyházmegye-történeti kötet (kötetek) megírására. A koncepció megalapozása már a kétezres évek közepétől elkezdődött a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola által korábban szervezett egyháztörténeti konferenciák megrendezésével.

A szerdai eseményen Márfi Gyula érsek köszöntőjében fiatal korára emlékezett vissza és bevallotta, hogy akkoriban nem kötötte le a történelem, majd rámutatott: ha az embert nem érdekli a múlt, nem érdekli a jövő sem. A történelem megismerése a kor előrehaladtával vált egyre fontosabbá számára – tette hozzá, hiszen “az ősök hibáiból és erényeiből tanulhatunk.”

Brányi Mária a konferencia fontosságára hívta fel a figyelmet, mert “a kutatási eredmények mindannyiunk életét gazdagabbá teszik”. A második világháború időszaka ellentmondásokkal terhes, azonban a megtörtént eseményeket nem lehet folyamatosan a szőnyeg alá söpörni – utalt a 1990-es évek előtti megközelítésekre. "A szimpózium egy olyan korszakba enged betekintést, amely eredményeként a magyar egyház fejlődésének a mai életre is kiható igazságát lehet megállapítani." Gondolatait zárva rámutatott: a konferencia hozzájárul ahhoz, hogy a jelenünket újragondolva pozitív, keresztényi értékekkel gazdag jövőt tudjunk építeni.

A Veszprémi Érsekség 2013-ban újjáalakult Egyháztörténeti Bizottsága a jeles elődök példája nyomán arra törekszik, hogy ösztönözze a Főegyházmegye múltjára vonatkozó források feltárását, valamint a maga szerény eszközeivel elősegítse a kutatási eredmények publikálását.

A tervezett tematikus konferenciáink sorában az első, a 2014-ben megrendezett „Szerzetesrendek a veszprémi egyházmegyében” című szimpózium volt. Az idei évben egy szűkebb, de hatásában máig érezhető időszak alkotta a konferencia témáját. A második világháború nemcsak a város, hanem tágabban a Dunántúl és az egész ország életére hatással volt. A „Háborús évek. A veszprémi egyházmegye a második világháborúban” című konferencián tizennégy előadás hangzott el, többek között új kutatási eredményekkel, valamint bemutatták a püspökség életét az 1939–1945 közötti vészterhes időszakban. A rendezvényhez kapcsolódva a tudományos előadások mellett a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár két idén megjelenő kiadványát is bemutatták.

A konferencián elhangzottak a jövőben tanulmánykötet formájában is elérhetővé válnak.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.