Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre több hallgató keres albérletet

2015. augusztus 25. 17:34
Idén megugrott az albérletet kereső egyetemisták száma is Veszprémben, de többen is hirdetnek, az árak viszont még nem szálltak el. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata segít minden diáknak lakhatást szerezni.

A hét elején még 20 kiadó albérlet volt az egyetem albérletkereső rendszerében, de ez a következő hétre könnyen elfogyhat - mondta érdeklődésünkre Vincze Péter, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

vincze pétervincze péter

A Pannon Egyetem 2010 óta tartja fenn saját albérletkereső rendszerét, az úgynevezett AIR-t (Albérleti Információs Rendszer), amellyel elsősorban a Veszprémben tanulóknak kívánnak segítséget nyújtani az albérletkeresésben mindenféle közvetítődíj nélkül.

Négy kollégiumban, az Egyetem utcai Központi Kollégiumban, a József Attila utcai Hotel Magisterben, a Várban található Várfokban, és a Jedlik Ányos szakkolégiumban, valamint a balatonalmádi Nereus kollégiumban is igyekeznek elhelyezni a diákokat.

Természetesen az Egyetem közelében többe kerülnek az albérletek, mint például a Haszkovón. A legkapósabb környék az Egyetem utca és környéke, az Egry lakótelep és a Kalmár tér, de vannak diákok számára elérhető árú albérletek a Cédrus Lakóparkban is.

Az albérletkeresőt megnézve sok mindentől függ az, hogy mennyibe kerül egy-egy szoba, vagy lakrész. Sokat nyom a latba az is, hogy a főbérlő ott lakik vagy sem. Az oldalon átlagban 35 ezer forinttól kezdve egészen 80 ezer forintig találhatunk kiadó ingatlanokat, szobákat. Utóbbi csalóka lehet, ugyanis az ilyen árban mozgó lakásokat általában 4 fő bérelheti, amiben a rezsi is sokszor benne van, és jellemzően társasházak.

népszerű környék az egyetemistáknálnépszerű környék az egyetemistáknál

Vincze Péter megerősítette, hogy manapság valóban nem egyszerű albérletet találni Veszprémben, pláne egy 18-20 évesnek, aki most kezdi egyetemi éveit, és szülei nem minden esetben „engedik”, hogy egy lelakott, régi nyilászárós lakásban lakjon a gyerekük.

A veszprémi albérlet-keresés nehézséget szemlélteti, hogy Péter személyes tapasztalata szerint volt már olyan eset, hogy

a reggel 9-kor meghirdetett albérlet 11-re már elkelt.

Megtörtént az is, hogy egy adott időpontra hívtak 5 párt, és a végén a nagyobb licitet kínáló lett a nyertes. Létezik ellenpélda is: vannak olyanok is, akik korrektül részletesen mutatják be a lakást, mielőtt azt kiadnák.

Az ingatlankereskedőkkel készült cikkünkből is kiderül, ha nem épül több lakóház a városban, akkor csak idő kérdése lehet, hogy Veszprémben is kialakuljon egy akkora albérletmizéria az árakkal kapcsolatban, mint ami az utóbbi években tapasztalható Budapesten. Ezek után már csak az dobná meg jobban a bérleti díjakat, ha a városban is divat lenne az Airbnb, melynek hatásáról az index írt nemrég egy részletes cikket. Ha ez "véletlenül" megesne, akkor az albérletkeresés egyik legnagyobb vesztesei biztosan a diákok lennének, akik nem biztos hogy meg tudnának fizetni egy, a korábbihoz képest akár kétszeres áron kínált szobát.

Mi az Airbnb?
A 2008 augusztusában a kaliforniai San Franciscóban alapított, és azóta is ottani székhellyel rendelkező Airbnb egy közösségi piactér azoknak, akik szeretnék egyedülálló szálláshelyeiket meghirdetni és lefoglalni szerte a világon – legyen az egy lakás egy éjszakára, egy kastély egy hétre vagy egy villa egy hónapra. Néhány év alatt az Airbnb rohamosan elterjedt, és hatékonysága miatt sok országban rendkívül megdrágította az albérleteket.
Az Airbnb rendszerében Veszprémben és környékén a hét elején 461 hirdetés szerepelt.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.