Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Házasság Hete

2014. február 3. 12:31
Számos program várja az érdeklődőket Veszprémben, a Házasság Hete rendezvénysorozat keretein belül.

Hat évvel ezelőtt Angliában indult egy kezdeményezés, aminek a célja, hogy felhívja a kis közösségek, magánemberek figyelmét a házasság fontosságra. Veszprémben két évvel ezelőtt a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs irodája már kisebb programokkal színesítette a Házasság Hetét, idén azonban egy komoly összefogásnak köszönhetően egy sokkal gazdagabb, több résztvevőt megmozgató rendezvénysorozattal kerül megrendezésre.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere elmondta, hogy a programsorozat kezdeményezője a Városi Nyilvánosságért Alapítvány és az Családpasztorációs iroda volt, melyet később a városi televízió is felkarolt. Ehhez csatlakozik a Városi Művelődési Központ. Porga Gyula szerint nagyon fontos, hogy legyen egy olyan hét mindenki életében, amikor egy kicsit jobban figyelünk a házasságra és egymásra. A programsorozat célja, hogy elindítson egy folyamatot és jövőre talán még többen csatlakoznak a Házasság Hetéhez.

Porga GyulaPorga Gyula

Bálint Bánk pszichológus és családterapeuta véleménye szerint, ha pszichológiai értelemben nézzük a családod, akkor azt kell megállapítanunk, hogy az egy élő rendszer. A rendszer tagjainak összecsiszolódásához, egymáshoz szokásához szinte elkerülhetetlen a konfliktus. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha konfliktus van egy kapcsolatban, akkor az nem jó. Bálint Bánk véleménye szerint nem maga a konfliktus, hanem annak kezelése minősíti a kapcsolatot. Ez a folyamat megtanulható.  A másik fontos összefüggése a rendszernek, hogy a család tagjai függenek egymástól és kölcsönösen felelősek a másik iránt. Nincs egyetlen olyan család vagy közösség, aminek csak az egyik szereplőjével van a baj. Az élő rendszer a család folyamatos változását is jelenti. Különböző életciklusokon és kríziseken megy keresztül, amelyekre néha könnyebben, néha pedig nehezebben talál megoldást. Ezek a helyzetek biztosítják az életünk végégig tartó tanulási folyamatot. Egy kapcsolatot folyamatosan ápolni, gondozni, erősíteni és támogatni kell, melyet a legegyszerűbben beszélgetéssel, apró figyelmességekkel és közös programokkal érhetünk el. A Házasság Hete nem csak felhívja a figyelmet, hanem lehetőséget is ad a kapcsolatok ápolására, amely elengedhetetlen egy jól működő családhoz és házassághoz. 

Bálint BánkBálint Bánk

A Városi Művelődési Központ február 11-13 között kapcsolódik a rendezvénysorozathoz, melynek során különböző, a témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Az első, Válás és kommunikáció című előadás február 11-én délután fél ötkor veszi kezdetét a Városi Művelődési Központban. A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája pedig február 15-én délután öt órától egy zenés irodalmi összeállításra várja a téma iránt érdeklődőket a Gizella Étterembe. 

Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.