Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
11°C
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
11°C

Akár 100 milliót is kaphatnak a balatoni vizimentők

2008. április 8. 13:24
50 millió forint egyösszegű támogatást hagyott jóvá a parlament a Balatoni Vízimentő Szakszolgálat támogatására. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke további 50 millió megszerzésére lát lehetőséget, kisebb nagyobb alapokból, pályázati forrásokból. A szakemberek szerint elsősorban egy viharban is használható mentőhajóra lenne szükség, hogy a Balaton bármely pontjáról gyorsan a partra lehessen érni.
A hajóhoz a forrás a központi támogatással már biztos, kiválasztása viszont szakmai feladat, ezért az a megfelelő pályáztatási úton történik. Az, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tava, nem csak egy álom, nem csak célkitűzés, hanem valóság lesz, ha a tervezett fejlesztéseket meg tudjuk valósítani - mondta Suchman Tamás, aki azért lobbizik, hogy a központi forrással együtt legalább 100 millió forint álljon a vízimentők rendelkezésére.



A Balatoni Zászlóshajó programmal kapcsolatban a vehir.hu kérdésére a BFT elnöke elmondta, hogy bár mostantól nem együtt kezelik a fejlesztéseket, részleteiben mégis az egész megvalósítható, csak a pályázatok csoportonként más-más regionális fejlesztési tanácsokhoz tartoznak. Így az összforrás összesen 4-5 helyről érkezik, a három regionális fejlesztési tanácstól, a BFT-től és a kormánytól. A déli part tekintetében Pécsett, az északi parti pályázatokról Székesfehérváron, harmadikként kerül a képbe a Nyugat-Dunántúl, azaz Győr. Suchman Tamás azt mondja, nem látja veszélyeztetettnek az eddigi elképzeléseket, de azt ismételten megerősítette, hogy az uniós forrás önmagában még kevés. Mindenképpen szükség van a magánbefektetőkre, a magántőke beáramlására a Balatoni régióba. E tekintetben szintén jól állunk, jelenleg is több érdeklődővel folynak a tárgyalások, tette