Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Sokat segít a gyermekek fejlődésében, ha testközelből találkozhatnak a természettel

2024. május 15. 22:06
A veszprémi Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Iskola gyermekeit látták vendégül a Veszprémi Állatkertben a madarak és fák napja alkalmából. A közel százhatvan kisgyermeket már visszatérő vendégként köszöntötték az állatkert dolgozói, akikkel a körbevezetés mellett zoopedagógiai foglalkozásokon is részt vettek.

Csütörtök délelőtt több busz indult a Veszprémi Állatkertbe a Kozmutza Flóra Iskolából, hogy a speciális készségfejlesztő intézmény gyermekeit vendégül lássák a vadasparkban. Az intézmény és az állatkert kapcsolata már tizennégy évre tekint vissza, először 2010-ben találkoztak a madarak és fák napja alkalmából – ez egyébként május 10-én van – azóta pedig szinte minden évben megismétlik ezt.

„Megismerni, megszeretni, megvédeni.” – Ennek a hármasnak a fontosságát emelte ki a környezetvédelemmel kapcsolatban dr. Csizmadia Károly zoopedagógus is, aki Török Lászlóval, az állatkert igazgatójával közösen fogadta a gyermekeket és kísérő szüleiket, valamint a Kozmutza Iskola pedagógusait.

Az egész délelőttön át tartó programon amellett, hogy megtekintették az állatkert egzotikus lakóit, akikről a gondozók hosszasan meséltek a gyerekeknek, külön zoopedagógiai foglalkozásokon is részt vehettek.

Portálunknak Kamondy Renáta, a Kozmutza Iskola megbízott intézményvezetője elmondta, hogy a gyerekek már hosszú hónapok óta vártak erre a látogatásra. Saját maguk által készített ajándékokkal, közös énekkel és verssel is készültek vendéglátóiknak.

Kamondy Renáta hozzátette, hogy a gyermekek fejlődésében is sokat segít az, ha testközelből találkozhatnak ilyen formán a természettel és annak élővilágával, valamint szintén pozitívan hat, ha különböző feladatokat kapnak a foglalkozásokon, amiket maguk oldhatnak meg.

Az intézményvezető elmondta, hálásak az állatkertnek, hogy ilyen régóta létezhet ez az élő kapcsolat köztük.

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Török László, az állatkert igazgatója portálunknak még elmondta, az elmúlt tizenöt évben a vadaspark területén ötezer fát és tizenötezer cserjét ültettek el, ezek sokszor a szabadon élő madaraknak is lakhelyül szolgál.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.