Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C

A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós

2024. május 15. 13:29 // Forrás: ng24.hu
Ladányi Tamás képén egyszerre látszódnak azok a napfoltcsoportok, amelyek a múlt pénteki sarki fényt okozták, miközben átrepül előttük egy menetrend szerinti Boeing 737-es repülőgép.

Az asztrofotós, akivel korábban mi is készítettünk interjút, a National Geographic oldalán írta meg a kép megszületésének történetét.

"Miután május 10-éről 11-ére virradóan az év sarki fényét fényképeztem, a délelőtt folyamán, mintegy levezetésként központi égitestünkkel folytattam a fotózást. A célpont az AR 3664 nevű napfoltcsoport volt, amely – hosszan tartó, látványos aktivitás után – a Nap felszínéről lassan már lefordulóban volt." - mondta Ladányi Tamás.

Kréta szigetéről Prágába tartó, Boeing 737-86J típusú repülőgép, amint a Földnél tizenötször nagyobb napfoltcsoport, az AR 3664 mellett halad el. A kép 2024. május 11-én 10 óra 26 perckor készült Veszprémben a Castor Csillagvizsálóból, Zeiss 80/1200-as refraktorral, Herschel-prizmával, Canon EOS 600D kamerával, ISO 200 érzékenységgel és 1/1600 s expozíciós idővel. Készítette: Ladányi TamásKréta szigetéről Prágába tartó, Boeing 737-86J típusú repülőgép, amint a Földnél tizenötször nagyobb napfoltcsoport, az AR 3664 mellett halad el. A kép 2024. május 11-én 10 óra 26 perckor készült Veszprémben a Castor Csillagvizsálóból, Zeiss 80/1200-as refraktorral, Herschel-prizmával, Canon EOS 600D kamerával, ISO 200 érzékenységgel és 1/1600 s expozíciós idővel. Készítette: Ladányi Tamás

"A távolban, a keleti horizont felett láttam meg az égi járművet, amint éppen a Nap irányába tartott. Szinte szuggeráltam, hogy ez alkalommal ne tévesszen irányt. Lassan teltek a másodpercek, közben a pulzusom felszökött. Mielőtt a gép a napkorong elé ért volna, indítottam egy sorozatfelvételt, amelyből a számomra leginkább tetszetős képkockát választottam ki. Utólagosan azonosítottam a járatot is: Kréta szigetének fővárosából, Iráklionból Prágába tartó Boeing 737-86J típusú gépét sikerült megörökítenem."

Forrás: ng24.hu

vehir.hu
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.