Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt

2024. május 15. 15:29 // Forrás: BBC // Borítókép: Annika Haas (EU2017EE) / Wikimedia
Lőtt sérüléssel került kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnök – tájékoztatott szlovák médiaforrásokra hivatkozva a BBC.

Ficót Nyitrabányán lőtték meg egy kulturális központ előtt, ahol kormányülést tartottak. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint több lövést is lehetett hallani. A miniszterelnököt kórházba szállították, a feltételezett elkövetőt elfogták a rendőrök.

Sajtóinformációk szerint a mellkasán és a hasán érték a lövések.

15.55 – Megjelent egy poszt Robert Fico Facebook-oldalán, amelyben arról írnak, hogy életveszélyes állapotban van.

Robert Fico ellen merényletet követtek el ma. Több lövés is érte, jelenleg életveszélyes állapotban van. Helikopterrel a besztercebányai kórházba szállítják, mert Pozsony túl messze van, és azonnali beavatkozás szükséges. A következő néhány óra sorsdöntő lesz.

16:55 – Szijjártó megdöbbentőnek nevezte a merényletet

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!"  "Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte" - írta a miniszter.

Orbán Viktor is reagált közösségi felületén: "Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért."

17:37 – Hivatalosan egyelőre nem megerősített információk szerint egy 71 éves lévai férfi az elkövető, aki rendelkezett fegyvertartási engedéllyel.

20:02 – Este nyolckor sajtótájékoztatót tartott Besztercebányán Robert Kalinak védelmi miniszter és Matus Sutaj Estok belügyminiszter. Elhangzott: a miniszterelnök ebben a pillanatban is a műtőben van, immár 3-4 órája, és bár stábja remélte, hogy mostanra jó hírekkel szolgálhat, egyelőre ez nem történt meg, Fico állapota továbbra is kritikus, a sebészorvostól legutóbb kapott információ szerint továbbra is életveszélyben van. Részletesebb információkkal később tudnak szolgálni. 

22:10 – Tomas Taraba miniszterelnök-helyettes bizakodó. A politikus a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: sokkolták a történtek, de úgy tudja, az operáció sikeres, ő maga pedig azt gondolja, hogy Fico túl fogja élni a merényletet, és már nincs éltveszélyes állapotban. Ugyanakkor elárulta azt is, hogy a miniszterelnök súlyosan megsérült, az egyik golyó átszakította a gyomrát, míg egy másik egy ízületet roncsolt. 

 

Biztonságiak szállítják Robert Fico szlovák miniszterelnököt egy autóban, miután a szlovák kormány ülése után lövöldözés történt Szlovákiában 2024. május 15-én (Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)Biztonságiak szállítják Robert Fico szlovák miniszterelnököt egy autóban, miután a szlovák kormány ülése után lövöldözés történt Szlovákiában 2024. május 15-én (Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)

Az alábbi videón állítólag az látszik, ahogy a szlovák kormányfőt az emberei az autóhoz viszik és elhajtanak vele.

A helyszíni felvételen, ahogy a biztonsági szolgálat emberei elfogják a merénylőt, aki a szemtanúk szerint annyit kiáltott: "Robo, gyere ide!" majd három, vagy négy lövést adott le a miniszterelnökre.

 

 

vehir.hu
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.