Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 24. György
2025. április 24. György

Japán már nem bírja a globális matcha-őrület tempóját

2025. március 25. 14:36
A világ ugyanis éppen most issza ki a szigetország teljes készletét.

Volt idő, amikor a matcha még csendes tisztelettel gőzölgött egy japán teaszertartás közepén. Ma már inkább egy habosra turmixolt, mandulatejes latte formájában szürcsölgetik az influenszerek, miközben életvezetési tanácsokat osztanak meg a TikTokon. A kereslet robbanásszerű, a kínálat viszont… nos, az továbbra is évente egyszer, szezonálisan, korlátozott mennyiségben érkezik.

A matcha eredetileg a zen buddhizmusban gyökerezik – a szerzetesek ittak belőle meditáció előtt, hogy éberebbek legyenek, de ne túl éberek. A tea készítése máig szigorúan koreografált folyamat: a chawan nevű csészébe beleteszik a bambuszkanállal kimért finom port, majd kb. 80 °C-os vízzel felöntik, végül a chasen nevű bambusz habverővel krémes, selymes habot képeznek a tetején. Se turmixgép, se mandulatej, se jégtörő funkció.

A mostani globális matchaláz azonban egészen más minőség. Vagy inkább: más műfaj. A „matcha latte” – különösen a hideg, jégkockás, zabtejes verzió – már nem igazán japán, inkább valami trendi városi illúzió, aminek annyi köze van az eredetihez, mint a gyorséttermi sushi-nak a tokiói Tsukiji piachoz.

Japán, a matcha szakrális anyaföldje, kezdi elveszíteni a fonalat, és nem azért, mert nem akarnak több teát termeszteni. Egyszerűen nincs annyi jó minőségű, árnyékolva nevelt tencha levél a szigeten, amennyi kielégítené a világ matchára éhes esztétikumfogyasztását.

Az elmúlt évben robbanásszerűen nőtt a zöld tea por iránti nemzetközi igény. A piac értéke jelenleg 2,67 milliárd dollárra tehető, és a becslések szerint 2033-ra eléri a 6,86 milliárdot. A növekedés irama tiszteletre méltó – évi közel 10% –, de nem mindenki örül ennek maradéktalanul: a japán termelők ugyanis egyre nehezebben tartják a tempót.

A probléma forrása meglepően prózai: a matcha nem egy bármikor leemelhető szupermarketes zöld por, hanem a tencha nevű tealevélből készül, amit évente csupán egyszer, tavasszal lehet betakarítani, ha az időjárás és a természet is úgy akarja. A feldolgozás ráadásul kézműves folyamat, aminek lényege épp a lassúság és a gondosság. Hogy egy klasszikust idézzünk: ezt nem lehet csak úgy „skálázni”.

A kiemelt japán termelők – mint például az Uji régió ikonikus beszállítója, a Marukyu Koyamaen – az elmúlt hónapokban kimerültek. Pontosabban: a készleteik.

A trendet leginkább a közösségi média fűti – elsősorban a TikTok –, ahol a #matchalatte hashtaget már több százmilliószor használták. A japán termelők egy része kényszerpihenőre vonult, míg mások alternatívákat keresnek: külföldi termelés kiszervezése, modernizáció, esetleg az export korlátozása is felmerült.

A végeredmény? Egy paradox helyzet: miközben a matcha soha nem volt ennyire népszerű, az eredeti, japán változat egyre ritkább és drágább lesz. 

Ha valóban a japán kultúrát, az egészséget és a matcha szellemét keresed, ne a tejes-habos, szirupos verzióban kutasd. Az csak marketing – nem tea.

Balogh Dóra
további cikkek
Arannyal varrt sebek: a japán kintsugi művészete életmód Arannyal varrt sebek: a japán kintsugi művészete A kintsugi, vagy más néven kintsukuroi, a japán kultúra egyik legmélyebb és legszebb művészeti formája, amely a törött kerámiák arannyal történő javítását jelenti. Ez a technika olyan restaurálási módszer, amely egyben filozófiai szemlélet is, hiszen a tökéletlenségben rejlő szépséget és az elmúlás elfogadását hirdeti.  tegnap 21:16 Napfény és gyomorrontás – az ételmérgezés tudománya nyáron életmód Napfény és gyomorrontás – az ételmérgezés tudománya nyáron Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a szabadtéri étkezések, fagyizások és kerti partik száma is, és ezzel együtt viszont az ételmérgezések kockázata is ugrásszerűen megnő. A meleg időjárás ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a különféle patogén mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek akár néhány óra alatt is teljesen tönkretehetik egy gondtalan nyári napot. 2025. április 22. 22:36 Dermesztően jó? - A krioterápia tudományos háttere életmód Dermesztően jó? - A krioterápia tudományos háttere Képzeld el, hogy egy fürdőköpenyben belépsz egy kamrába, ahol a hőmérséklet -100 Celsius-fok alatt van. Pár percig dermesztő hideg vesz körül, majd kilépsz: élénkebbnek, energikusabbnak, sőt, néhányak szerint boldogabbnak érzed magad. Ez a krioterápia, egy egyre népszerűbb wellness-kezelés, amelyet a sportolók regenerációjától kezdve a bőrfiatalításig sokféle céllal alkalmaznak. De vajon valóban hatásos? 2025. április 22. 15:52 „Nem elégszik meg eggyel” – A nárcisztikus személyiség és a megcsalás pszichológiája életmód „Nem elégszik meg eggyel” – A nárcisztikus személyiség és a megcsalás pszichológiája A párkapcsolatokban a hűség az egyik legfontosabb bizalmi pillér. Ha ez sérül, a kapcsolat alapjai rendülnek meg – különösen akkor, ha az egyik fél nárcisztikus személyiségjegyeket hordoz. Ilyenkor a hűtlenség nem pusztán egy véletlen botlás vagy érzelmi elhidegülés következménye: egy mélyen gyökerező pszichológiai működésmód része. A nárcisztikus ember hűtlensége árulás, és egy olyan eszköz is, amellyel hatalmat, figyelmet és önigazolást szerez magának, miközben a partnert lassan leépíti. 2025. április 18. 19:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.