Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen

2024. december 22. 14:20 // Forrás: Salt
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Azok ugyanis nagyot változtak az elmúlt két évtizedben – népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában népszerűbbé váltak a vörösborok.

A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. „De miért ilyen népszerű a pinot noir?” – tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap. A szakemberek szerint a pinot noir elsősorban sokoldalúságával emelkedik ki a vörös fajták közül, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb.

A kép a decemberi Vehir.hu Veszprémi Borszalonon készültA kép a decemberi Vehir.hu Veszprémi Borszalonon készült

A Veszprémi Érseki Pincészet már idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtokuk legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig felsőörsi termőterületükön is ültetnek majd ilyen fajtát. „A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj – ilyen található mindszentkállai és felsőörsi birtokunkon is – pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt. Ezzel a fajtával nagyon sokat foglalkoznak Nyugat-Európában, azt vizsgálva, hogyan tud majd alkalmazkodni az időjárás változásához” – magyarázza Benesch Antal.

Vörösbor a Balaton partjáról

A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak.

A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érleljük” – mondja Benesch Antal, hozzátéve: egy palack kiváló vörösbor az ünnepi menü kihagyhatatlan része, a pincészet alapvörösbora jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.

vehir.hu
további cikkek
A tavasszal együtt érkezik az idei év első borszalonja Veszprémbe borszalon A tavasszal együtt érkezik az idei év első borszalonja Veszprémbe Március 7-én nyit az idei év első borszalonja Veszprémben, amelynek ezúttal is a történelmi várnegyed impozáns épülete, a Dubniczay-palota ad otthont. tegnap 11:44 Miért olyan jók az osztrákok borászatban? bor Miért olyan jók az osztrákok borászatban? Elcsépelt közhelynek tűnik, mégis van igazságtartalma, hogy a magyar borok világhíresek… Magyarországon. Ezzel szemben a sógorok pincészeteiben készült borok a világ szinte bármelyik szegletében felbukkannak elegánsabbnál elegánsabb éttermekben és borbárokban. Csütörtök este a veszprémi Wine&Vinyl hagyományos borklubjában Ausztria borai kerültek terítékre, ráadásul az egyik legilletékesebb személy tolmácsolásában. A Zöld veltelini és a Rajnai rizling társaságában pedig kiderült, mit lenne érdemes ellesni egykori monarchiabeli társunktól. 2025. február 8. 12:21 2025-ben portálunk nevét viseli a veszprémi borszalon Veszprémi borszalon 2025-ben portálunk nevét viseli a veszprémi borszalon Az online térből kilépve a közösségépítés jegyében 2025-ben a Vehir.hu, Veszprém és a Bakony-Balaton térség piacvezető hírportálja névadó főtámogatóként áll a veszprémi borszalon mellé. Így idén már négy alkalommal találkozhatnak az igényes borkultúrára fogékony közönség tagjai a Dubniczay-palota barokk falai közt a sétáló borkóstolón, immáron a Vehír Borszalon keretében, legközelebb március 7-én. 2025. január 10. 13:53 Pezsegtek az italok és a közösségek is a pénteki borszalonon közélet Pezsegtek az italok és a közösségek is a pénteki borszalonon Péntek este sikeresen lezajlott a decemberi Veszprémi Borszalon, aminek ezúttal portálunk, a Vehir.hu volt a főtámogatója. Az immáron a Dubniczay-palotába költözött rendezvényen ezúttal is felvonultak az ország több pontjáról ékező neves borászok és borkereskedők, az impozáns barokk helyszínen pedig a kortárs képzőművészetnek is szenteltek időt a szervezők, valamint egy jótékonysági felhívással egy helyi iskolának is segíthettek. Így együtt sikerült egy valóban klasszikus, a polgári értékrendeket képviselő rendezvényt megvalósítani. 2024. december 15. 14:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.