Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
15°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
15°C

Trianoni megemlékezés: Oberfrank Pál a magyarság mibenlétéről beszélt

2024. június 5. 11:20
Június negyedikén, pontosan fél ötkor kezdődött meg az Óváros téren az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulójáról szóló megemlékezés. Magyarország elvesztette területének több mint kétharmadát.

Az Óváros tér kedden fél ötkor megtelt az emlékezőkkel. A nemzeti összetartozás napján Oberfrank Pál, Kossuth-díjas színművésznek, valamint a Veszprémi Petőfi Színház társulatának köszönhetjük a színvonalas, méltó megemlékezést. Közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Az ünnepély nem véletlenül fél ötkor kezdődött, hiszen száznégy évvel ezelőtt fél öt után két perccel írtál alá a felek a békediktátumot.

A teátrum igazgatója, Oberfrank Pál beszédét a magyarság mibenlétére hegyezte ki. Felhívta a figyelmet, nem véletlen vagyunk itt, nem véletlen fél ötkor vagyunk itt, és voltunk itt tavaly, és leszünk itt jövőre is. Ami mindünket az emlékezés helyszínére hozott, az a fájdalom, a kétségbeesés, a közös múlt, az azonos sors, a seb, ami bár be nem gyógyul, megerősít bennünket.  

Oberfrank szerint, akinek nem vérzik a szíve ezen a napon, az nem is magyar. Sem a szíve nem magyar, sem pedig az esze. Hanem csak valaki, aki eladja a nemzetet, a hazát. Pedig szépen csöndben a magyar nép nyert, talán észre sem vették a rosszakarók, de nyert. Küzdött a megmaradásért, és győztesnek bizonyult.

Magyarnak lenni felemelő érzés, folytatta Oberfrank, igazi ajándék, hatalmas örökséggel, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.