Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C

What the rug?!

2024. május 31. 9:19
Hatvan órányi munka és négy kilóméter hosszú fonál. Ez csak pár adat, ami Ozsváth Gergely „Mentha” egyik legújabb alkotását jellemzi. A rappert nem kell Veszprémben senkinek bemutatni, hiszen a huszonöt éve fennálló Hősök rap formáció egyik frontembere kreatív sokoldalúságáról már mindenki számára ismert.
 

Egy igazán jó művész arról ismerszik meg, hogy képes a folyamatos megújulásra, halad a korral, Gergő pedig mindig újabb és újabb váratlan ötletekkel lepi meg azokat, akik követik munkásságát. A zene egész életét végig kísérte, emellett pedig országszerte találkozhatunk nagyszabású graffitijeivel, vagy a hatalmas murálokkal, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa évében városunkban festett a tízemeletes házak falaira. Új szenvedélyében a mikrofont és ecsetet a fonálra cserélte, – legalábbis időszakosan - de itt nem a nagymamáink-féle fali szőttesekre kell gondolnunk, hanem egy olyan vállalkozásra, amely külföldön már nagy népszerűségnek örvend, de hazánkban a rapper az első alkotók között van.

Az extrém szőnyegek készítésének technikáját a híres közösségi média oldalon, a TikTokon látta, majd autodidakta módon elsajátította annak fortélyait. Az elérhető eszközöket Amerikából szerezte be, de a keretet, amely vászonként szolgál a műnek, saját maga ácsolta össze. Gergő kézügyességének és fantáziájának köszönhetően bármilyen mintát el tud készíteni, hiszen saját maga rajzolja meg előre a formákat, így a lehetetlen itt nem létezik, egyelőre csak a méretekben ütközik akadályokba, a limit most még a 2x2 méteres nagyság.

Az eddigi legnagyobb volumenű alkotása egy Rolex-óra volt, privát megrendelésre, amelyben hatvan óra munka volt és több, mint négy kilométer hosszúságú fonalat használt fel benne. Nagy hangsúlyt fektet a prémium minőségre, a részletek aprólékosan kidolgozottak, a kész szőnyegek olyan puhák, hogy akár aludni is lehetne rajtuk, emellett pedig abszolút kisgyermek és kisállat barát anyagból készülnek.

Piaci rést talált meg most is, hiszen nagyjából fél évnyi munka után olyan sok megrendelése érkezik, hogy előfordulhat, hogy hónapokat kell várni a munkájára. Bárki gondolhatná azt is, hogy egyszerű technikáról beszélünk, ha videókon keresztül megtanulható, de a száraz tények egyáltalán nem ezt bizonyítják. A trükk az, hogy a vázlat felrajzolását követően - amely vagy a megrendelőre, vagy az ő fantáziájára van bízva – tükrös módszerrel, inverz módon üti fel a mintázatot, így a mindig tökéletes végeredmény csak a legvégén mutatkozik meg. Csak ezután kezdi az aprólékosabb munkát, a szegélyek megnyírását, árnyékolást, és ehhez nem csak a kézügyesség elengedhetetlen, de a végtelen türelem, mint elsődleges tulajdonság is feltétlenül muszáj.

Fiataloknak, cégeknek, vendéglátóhelyeknek is készített már szőnyegeket, mindig egyedien, ez nem egy polcról lekapott tucattermék, és éppen ezért nem is vállal sorozatgyártást. A gyerekszobába kérhetünk mesefigurát, a nagyobbaknak akár kedvenc zenészük arcképét, autómárkát, márka jelet, gördeszkát, a felsorolás tényleg végtelen.

Gergőnek minden, ami hobbiként indul, végül szenvedély és hivatás is lesz egyben, ezért mindig érdemes őt szem előtt tartani, mert igyekszik – és általában sikerrel – a trendek előtt járni legalább egy lépéssel, és olyan dolgokkal meglepni a rajongóit, vagy követőit, hogy sohasem okoz csalódást, vagy válik unalmassá.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Az olasz meló Life&Style Az olasz meló Gianni Annonit mindenki közeli jó barátként üdvözli Budapest belvárosában található étterme, a Trattoria Pomo D'Oro falain belül. Nem is csoda, hiszen több, mint harminc éve lépte át a magyar határt, és azóta valódi otthonként tekint Magyarországra. Minden oldalát azonban lehetetlen lenne kiismerni, mert egyszerre TV-s showman, gasztropolitikus, vendéglátós, családapa és persze ízig-vérig olasz, akinek a keresztény értékek a legfontosabb kapaszkodók az életben. Giannival beszélgettünk a hazai gasztronómia helyzetéről, arról, hogy mennyire különbözően éli meg egy magyar és egy olasz az érzelmeit, mit jelent számára a boldogság, de a modern társadalom is éles kritikát kapott a népszerű étterem-tulajdonostól.     2024. május 31. 9:19 „A csalódások nemcsak elvesznek tőlünk, de adni is tudnak” „A csalódások nemcsak elvesznek tőlünk, de adni is tudnak” Orvos-Tóth Noémi neve néhány évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor megjelent első könyve, az Örökölt sors. A következő években számos országban megjelenik a mű, Brazíliától Olaszországig. Többek között arról kérdeztük, hogy látja jelenleg a magyar társadalom mentális egészségét, és milyen irányba haladunk. Szó esett nehézségekről és arról is, miként lehet eljutni odáig, hogy az ember szeresse önmagát, s az életét. 2024. május 31. 8:41 A balkáni Dalí, aki magasról tesz a beskatulyázásra Life&Style A balkáni Dalí, aki magasról tesz a beskatulyázásra Ez az interjú nem olyan lesz, mint amit megszokhattunk egy magazin hasábjain. Habár a valóságban egy újságíró és egy festőművész beszélgetett, valójában egy pszichoterápiás tréning volt a beszélgetés. Gyulai Attila, veszprémi képző- és előadóművésszel atomi szintre lebontottuk a művészekkel, és úgy általában a műszettel szemben támasztott sztereotípiákat. Kidobtuk a skatulyákat, amiken még Pablo Picasso is felhúzta magát. A végén megmaradt az alkotás szépsége, aminek egészében a falra kiakasztott kép csupán egy vékony szelet. Az útkeresés, a soha nem létező zsákutcák és a lélek légzése sokkal fontosabb. 2024. május 31. 9:19 Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin A kilencvenes években még Amszterdamba szállították a hidegen sajtolt napraforgómag olajat, annyira nem volt itthon kultúrája, most, alig másfél évvel az üzem újraindítása után Innovatív termék díjat nyertek a Bakony Expón. Igaz, még van hova fejlődni abban, hogy elfogadtassák az emberekkel, a napraforgómagból kinyert olajat fűszerolajnak, és ne sima étolajnak tekintsék, de határozottan jó úton haladnak. A Behring Manufaktúrában jártunk. 2024. május 31. 9:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.