Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
20°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
20°C

Kinyílt a katonai bázis a civilek előtt is

2024. május 25. 11:22
Olyan helyszín nyílt meg a látogatók előtt pénteken, ahová egyébként kevés lehetőség van civilként bejutni. A „0” ponti lőtéren tartott nyílt napon nemcsak a magyar haderő több harci járművét lehetett testközelből megtekinteni, hanem a Gyulafirátót határában épülő katonai bázist is bemutatták. Képgalériával bemutatjuk ezt is.

A Herendtől egészen Bakonykútiig húzódó területet már az Osztrák-Magyar Monarchia idejében is katonai gyakorló és lőtérként használták, majd a szovjet hadsereg is folytatta ezt, a rendszerváltás után pedig már a Magyar Honvédség felügyeli és használja. Ide, pontosabban a Gyulafirátót melletti „0” ponthoz szerveztek nyílt napot péntek délután, amelyen számos interaktív bemutatóval és érdekes, adott esetben hasznos előadással találkozhattak a civil érdeklődők.

A felvonultatott járművek között voltak régebbi Mi-8-as helikopterek, harckocsik, valamint a Magyar Honvédség újonnan beszerzett Lopard-típusú tankja is, ami az egyik legmodernebb technológiának számít világszinten is.

Az előadások sorát Tóth Csaba Albert alezredes, a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság – így hívják hivatalosan a lőteret – megbízott parancsnoka kezdte, aki a lőtér 1905 óta tartó történelmének bemutatása után rátért néhány hasznos információra is, ami elsősorban a civil lakosságot érintette.

Bemutatta, hogy a katonai terület gyakorlatilag Herend határától egészen Bakonykútiig tart. 1905-ben azért ezt a területet választották, mert sziklás jellege miatt termőföldnek alkalmatlan volt, katonai gyakorlótérnek viszont alkalmas.

Az alezredes kitért arra is, hogy a területnek egy része nincs lezárva folyamatosan a civilek elől, főleg annak tökrében sem, hogy túrautak is vezetnek itt, viszont amikor gyakorlat van, akkor fokozottan őrzik azt, erre pedig a civil lakosság védelme miatt van a legnagyobb szükség. Előadásában kitért arra, hogy a legtöbb esetben nem az itt élők okozzák azokat a problémákat, amikor valaki szándékosan, vagy véletlenül betéved a területre, hanem azok, akik nincsenek tisztában az amúgy táblákon is jelzett tiltó utasításokkal, vagy pedig figyelmen kívül hagyják azokat. Volt rá példa, hogy kerékpárost kellett kikísérni a területről, de lepkehálós emberek miatt is intézkedniük kellett.

A gyakorlatokat is igyekeznek úgy megszervezni, hogy az a lehető legkevésbé zavarja a környéken élőket, miközben ők is hatékonyan tudják teljesíteni a katonai kötelezettségükből adódó gyakorlataikat.

Az épülő NATO-bázis kapcsán kitért arra is, hogy az építkezés a megfelelő ütemben zajlik, a komplexum közvetlen vasúti összeköttetésben lesz a hajmáskéri állomással, napelemparkot is építenek és töltőállomásokat.

A nyílt napon egyébként részt vett több városvezető is, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester mellett Hegedűs Barbara, alpolgármester, Katanics Sándor, Gyulafirátót önkormányzati képviselője és Varga Tamás, a Fidesz-KDNP helyi jelöltje is ott volt.

Galéria
Kinyílt a lőtér a civilek előtt is
vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.