Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
27°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
27°C

Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért

2024. május 24. 23:14
Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg.

Dr. Temesvári Balázs, a közüzemi szolgáltató vezérigazgatója a rendezvény pénteki napján emlékeztetett, rendezvényük fő célja, hogy a fenntarthatóság eszméjét a mindennapokban is fogyaszthatóvá tegyék az emberek számára, hogy az ne csak egy jól csengő filozófia legyen, hanem kézzel fogható tettekben manifesztálódjon is. Ezt különböző játékos, izgalmas és érdekes megoldásokkal szeretnék elérni, partnereikkel olyan fogásokat és fortélyokat bemutatva, amelyeket bárki könnyedén elsajátíthat és alkalmazhat.

Domokos Endre, Brányi Mária, Temesvári BalázsDomokos Endre, Brányi Mária, Temesvári Balázs

Erre egyre nagyobb szükség is van, hiszen a klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük immár a saját bőrünkön is, miközben apróbb, de jelentős lépésekkel a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, a városüzemeltetés vagy akár a közterületeink elrendezésének területén mérsékelhetők lehetnének ezek a hatások.

A környezettudatos gondolkodás fontosságát hangsúlyozta Brányi Mária alpolgármester is, felhívva a figyelmet arra, ahhoz, hogy jó életminőségre tegyünk szert, illetve szinten tartsuk azt, nemcsak jó munkahelyekre, jó oktatásra és jó jövedelemre van szükség, hanem élhető környezetre is, amiért egyre inkább tennünk kell.

Ennek eszköze elsősorban a példamutatás, az edukálás és a disszeminálás, amelyhez az idei évben a fő segítséget a Pannon Egyetem nyújtja, mint az ökotudatos gondolkodás egyik fő harcosa és az akadémiai tudás birtokosa. A Fenntarthatóság MindenKOR rendezvénye emellett azért is fontos, mert ilyenkor a városi élettér valamennyi, témához kapcsolódó szereplője jelen van és igyekszik átadni tudását a legfiatalabbtól kezdve a legidősebb generációnak is, megmutatva azt is, hogy a legnagyobb hatást összefogással tudjuk elérni.

A Kolostorok és Kertek rendezvényterén zajló, kétnapos esemény első napján elsősorban a diákokat várták a szervezők – tudtuk meg Domokos Endrétől, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának docensétől. Ezen a napon összesen 650 diák és kísérőik járhatták végig szervezett formában a 14 állomásos rendezvényt. A 14 állomás a körkörös gazdaság egy-egy olyan elemét mutatja be, amelyek segítenek megvédeni a környezetünket: ilyenek például az élelmiszerek eltarthatóságának ismérvei, a csomagolásmentes vásárlás, az élelmiszer-ellátáshoz szükséges vízgazdálkodás és a hulladékgazdálkodás, de a komposztálásról és a szelektív gyűjtésről is többet megtudhatnak a résztvevők. „A célunk az, hogy a diákok a lehető legrészletesebb betekintést kapjanak a folyamatokba” – árulta el Domokos.

A program szombati napján pedig bárki betekinthet a völgybe és felteheti kérdéseit, aki érdeklődik a téma iránt és szeretne jobban odafigyelni a környezetére.

Közösségi komposztálókkal gazdagodott a város
A fenntarthatóság jegyében, a rendezvény témájához kapcsolódva egy új kezdeményezésről is beszámolt a VKSZ Zrt: a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynöksének köszönhetően ugyanis a közüzemi szolgáltató stakeholder lett egy olyan nemzetközi projektben, amely kifejezetten a komposztálás és a biohulladék felhasználásának modern megoldásait célozza meg. Ehhez kapcsolódóan, Csík Richárd és Kovács Áron önkormányzati képviselők segítségével két veszprémi kertbarát közösséget sikerült meggyőzniük arról, hogy ne csak a kertbarátság, hanem a komposztálás is legyen a mindennapjaik része. Ehhez egy-egy komposztládát kapnak most a VKSZ Zrt-től.

Ugyanakkor nemcsak edényeket kap a két közösség, Baráth Gabriella, a KDRIÜ vezető projektkoordinátora elmondta, szemléletformáló tevékenységeket – képzéseket – is szerveznek, a komposztálókat pedig komposztmesterek fogják kezelni. Emellett egy digitális felületet is létrehoztak, ahol minden fontos információ elérhető. Mint mondta, bíznak benne, hogy a közösségi komposztálók beválnak és minél többen tanulják meg, hogy a zöldhulladék nem egyszerű szemét, hanem rengeteg értékes tápanyaggal bír (ezért se a kommunális gyűjtőedényekbe tegyük), hosszú távon pedig újabb közösségeket tudnak bevonni a projektbe.

Bertalan Melinda
Vámosi Patrik
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. ma 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. ma 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.