Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
17°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
17°C

Legyen szivacsváros Veszprém!

2024. május 22. 15:21
Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el.

„A klímaváltozás miatt szélesőséges időjárási körülmények alakulnak ki, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső elönti az utcákat, közlekedési nehézségeket okoz, az aszályos időszakban pedig a városi növényzet egy része kiszárad” – kezdte Gerstmár Ferenc annak a problémának a bemutatását, amire civil szervezetüknek, egyben politikai közösségüknek konkrét válasza is van.

Mindezekről szerdán délelőtt beszéltek Adamecz Zoltánnal együtt a Csererdei út bejáratánál.

Gerstmár Ferenc és Adamecz ZoltánGerstmár Ferenc és Adamecz Zoltán

Az úgynevezett „szivacsváros” egy olyan városépítészeti koncepció, amely lehetővé teszi, hogy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot ne elsősorban a csatornahálózatba vezessék el, hanem a föld megtartsa a vizet, mintegy szivacsként magába szívja, amiből aztán az aszályos időszakban a növényzet tud táplálkozni. Így tehát jó a természetnek, valamint megszünteti a villámárvizeket is, amik főleg Gyulafirátót egyes részeit érintik, mondta a megoldás hatékonyságáról Gerstmár.

A szivacsvárost legegyszerűbben parkok kialakításával, mesterséges víztározók építésével lehetne elérni – folytatta a koncepció bemutatását a képviselő-jelölt, aki szerint az önkormányzatnak ebbe az irányba kellene elmozdulnia.

Adamecz Zoltán, az Együtt Veszprémért polgármester-jelöltje egy másik vízzel kapcsolatos problémára hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Szerinte a Házgyári úti csapadékvíz-elvezető árka nincs megfelelően karbantartva, emiatt pedig az esőzések idején a víz az erdőkbe, onnan pedig a Sédbe hordhatja a szilárdhulladékot, ez pedig veszélyezteti a felszín alatti vízbázist.

Hozzátette, hogy egyesületük márciusban már szervezett szemétszedési akciót a területen, ez viszont csak ideiglenes megoldás. Az említett csatorna karbantartása egyébként nem a város, hanem a közútkezelő feladata lenne, ennek kapcsán Adamecz hangsúlyozta, hogy egy felelős önkormányzatnak erélyesebben kellene sürgetni a szükséges munkák elvégzését, valamint tájékoztatni erről a lakosságot.

Végezetül Adamecz érintőlegesen beszélt egy olyan bírósági ügyről is, amiben részint a veszprémi vízbázis is érintett. Ahogy korábban a másik ellenzéki erő is felkarolta már a márkói murvabányák ügyét, úgy most Adamecz is jelezte, hogy egyesületük jogi segítséget nyújtott a márkóiaknak, akik jelenleg a bíróságon küzdenek azért, hogy a szemétszállító teherautók ne juthassanak el a régi murvabánya területére kiüríteni a platójukat. Az ügyben csütörtökön várható döntés.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.