Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Legyen szivacsváros Veszprém!

2024. május 22. 15:21
Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el.

„A klímaváltozás miatt szélesőséges időjárási körülmények alakulnak ki, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső elönti az utcákat, közlekedési nehézségeket okoz, az aszályos időszakban pedig a városi növényzet egy része kiszárad” – kezdte Gerstmár Ferenc annak a problémának a bemutatását, amire civil szervezetüknek, egyben politikai közösségüknek konkrét válasza is van.

Mindezekről szerdán délelőtt beszéltek Adamecz Zoltánnal együtt a Csererdei út bejáratánál.

Gerstmár Ferenc és Adamecz ZoltánGerstmár Ferenc és Adamecz Zoltán

Az úgynevezett „szivacsváros” egy olyan városépítészeti koncepció, amely lehetővé teszi, hogy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot ne elsősorban a csatornahálózatba vezessék el, hanem a föld megtartsa a vizet, mintegy szivacsként magába szívja, amiből aztán az aszályos időszakban a növényzet tud táplálkozni. Így tehát jó a természetnek, valamint megszünteti a villámárvizeket is, amik főleg Gyulafirátót egyes részeit érintik, mondta a megoldás hatékonyságáról Gerstmár.

A szivacsvárost legegyszerűbben parkok kialakításával, mesterséges víztározók építésével lehetne elérni – folytatta a koncepció bemutatását a képviselő-jelölt, aki szerint az önkormányzatnak ebbe az irányba kellene elmozdulnia.

Adamecz Zoltán, az Együtt Veszprémért polgármester-jelöltje egy másik vízzel kapcsolatos problémára hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Szerinte a Házgyári úti csapadékvíz-elvezető árka nincs megfelelően karbantartva, emiatt pedig az esőzések idején a víz az erdőkbe, onnan pedig a Sédbe hordhatja a szilárdhulladékot, ez pedig veszélyezteti a felszín alatti vízbázist.

Hozzátette, hogy egyesületük márciusban már szervezett szemétszedési akciót a területen, ez viszont csak ideiglenes megoldás. Az említett csatorna karbantartása egyébként nem a város, hanem a közútkezelő feladata lenne, ennek kapcsán Adamecz hangsúlyozta, hogy egy felelős önkormányzatnak erélyesebben kellene sürgetni a szükséges munkák elvégzését, valamint tájékoztatni erről a lakosságot.

Végezetül Adamecz érintőlegesen beszélt egy olyan bírósági ügyről is, amiben részint a veszprémi vízbázis is érintett. Ahogy korábban a másik ellenzéki erő is felkarolta már a márkói murvabányák ügyét, úgy most Adamecz is jelezte, hogy egyesületük jogi segítséget nyújtott a márkóiaknak, akik jelenleg a bíróságon küzdenek azért, hogy a szemétszállító teherautók ne juthassanak el a régi murvabánya területére kiüríteni a platójukat. Az ügyben csütörtökön várható döntés.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.