Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Az ingyenes szállás nem csak álom

2024. május 10. 21:37
Bár egyre nehezebben, a fapadosoknak köszönhetően időről időre még mindig ki lehet fogni egy-egy olcsó repjegyet a nyári szezonban is, ám az utazás valódi buktatója igazából nem ez, hanem a szállás ára. Szerencsések vagyunk, ha van egy csomó barátunk, rokonunk a nagyvilágban, de ha nem, akkor sincs minden veszve.

Olcsó, sőt, akár ingyen szálláshoz jutni még akkor sem reménytelen, ha a július-augusztusi csúcsszezonban szeretnénk kitenni a lábunkat az országból (de maradhatunk azon belül is), csak ki kell terjeszteni a keresést a Bookingon és az Airbnb-n túlra – no meg az sem árt, ha nyitottak vagyunk a nem hagyományos megoldásokra.

Ismeretség, extrákkal

A Couchsurfingről valószínűleg már mindenki hallott: az oldalon való regisztráció és előzetes egyeztetés után kedves idegenek ingyen szállást biztosítanak, és cserébe semmi mást nem kérnek, csak a történeteinket. Hogy egy kicsit közelebb vigyük hozzájuk a világ egy másik pontját, kultúráját, embereit, azáltal, hogy bennünket megismernek. Persze a couchsurfingnek nem kötelező eleme, hogy azonnal öribarikká váljunk, de az kétségtelen, hogy itt a kíváncsiság, a másik iránti nyitottság, a jó kommunikációs készség elengedhetetlen, hogy tényleg utazók legyünk, és ne csak turisták. Ez a hozzáállás abban is segít, hogy elfogadjuk, nem ötcsillagos szállodában szállunk meg, ahol pihe-puha ágy vár, hanem sok esetben – ahogy a szolgáltatás neve is mutatja – csak egy kanapé, no meg egy szuper jó fej host, aki akár az adott helyen is körbekalauzol.

Legyünk nyitottak, és sokfelé találunk otthont a világban! (Fotó: Yingchou Han via Unsplash)Legyünk nyitottak, és sokfelé találunk otthont a világban! (Fotó: Yingchou Han via Unsplash)

Hasonló elven működik a magyar BeWelcome és a Servas is: utazókat kapcsolnak össze olyan vendéglátókkal, akik ingyenes szállást és helyi úti tippeket kínálnak. Mindkét szervezet kiemelten fontosnak tartja a megosztás élményét, a kapcsolatépítést, amely szerintük a világ jobbá tételéhez is hozzájárul. Előbbi teljesen nonprofit alapon működik, utóbbi esetében egy éves tagdíjat kell fizetni, miután felvételt nyertünk, de ez igazán elenyésző, 2000 forint – ennyiből lassan egy szendvics nem jönne ki külföldön. Fontos megjegyezni, hogy bár a Servas például önkéntes alapon működik, ne tekintsük ezt kihasználós jószolgálatnak: ahogy az oldalon fel is hívják rá a figyelmet, ha már valaki szállást biztosít nekünk pár éjszakára és akár még reggelivel, vacsorával is ellát, cserébe illik valami jelképes ajándékkal meglepni, illetve amennyire lehet, bekapcsolódni az ő életébe, felajánlani a segítségünket például a főzésben, bevásárlásban.

Az egymásba vetett bizalom, a kalandozás és a nemzetközi kapcsolatok szépségét hirdeti a Trustroots is, ahol szintén teljesen ingyen juthatunk fekhelyhez, illetve a Warmshowers, amely kifejezetten kerékpáros utazókat kapcsol össze olyan személyekkel, akik szívesen kínálnak meleg zuhanyt és alvóhelyet.

Csereüzlet világjáróknak

Míg a fenti opciók általában rövidebb utazások esetén vethetők be, illetve ha világjáróként folyamatosan változtatjuk a lokációnkat, az otthoncsere program hosszabb tartózkodást és nagyobb privát szférát is lehetővé tesz. A program pont az, amit a neve is jelez: a vakációnk ideje alatt olyasvalakinek az otthonába költözhetünk be, aki közben a mi üres ingatlanunkban száll meg (igen, pont úgy, mint a Holiday című filmben.) Jelenleg több ilyen szervezet is működik, a legnépszerűbb a több mint 150 ezer otthon kínáló Home Exchange, amelynek éves tagdíja ebben a pillanatban 220 dollár. Ez elsőre persze nem kis összeg, ám elég hamar megtérül, ráadásul gondoljunk bele, vannak olyan helyek a világon, ahol két éjszakára nem kapnánk szállást ennyiért, nemhogy egy egész hétre akár egy egész családnak.

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

Emellett érdemes körbenézni a People like us, a Love Home Swap, a HomeLink és a Switchome oldalán is, illetve hasonló nevű, akár kifejezetten egy-egy országra specializálódott Facebook csoportban.

No de mi a helyzet akkor, ha nincs saját ingatlanunk? Ez esetben irány a Nomador, a MindMyHouse vagy a Trustedhousesitters oldala! Előbbiek olyan utazóknak kínálnak olcsó vagy ingyenes szálláslehetőséget, akik szívesen vállalják a lakhatásért cserébe az ingatlan és/vagy annak társlakóinak felügyeletét, amíg a tulajdonos vakációzik: például a takarítást, fűnyírást, növények locsolását vagy a háziállatok ellátását. Ez sokszor csak pár órás tevékenységet jelent, cserébe viszont akár két hétre is a miénk lehet egy otthon New Yorkban vagy Portugália óceánpartján, és természetesen a fennmaradó időnkben azt csinálunk, amit akarunk.

Amikor a légitársaság adja az extrát

Kétségtelen, bármelyik lehetőséget is választjuk, ha olcsó utazásra és szállásra vágyunk, rugalmasnak kell lennünk. Hogy ez milyen nagy fokú, az rajtunk múlik, de ha alapvetően nem szeretnénk plusz feladatot vállalni a nyaralásunk alatt, vagy nem szívesen osztozkodnánk idegenekkel, de egy kis mellékes nyaralás jól jön, akkor nekünk találták ki a Stopover programokat.

Bizonyos légitársaságok ugyanis az átszállásos repülések esetében lehetőséget adnak az utazónak arra, hogy a végső úti cél elérése előtt felfedezzék azt a köztes várost is, amelynek a repterén át kell szállniuk. Az, hogy erre mennyi idő van, légitársaságonként változik, 24 órától akár 10 napig is terjedhet, illetve az is eltérő, hogy mit kapunk: van, hogy teljesen ingyen biztosítják a szállodát, van, hogy csak kedvezményt kapunk, de olyan is előfordul, hogy a különböző belépők vagy az éttermi számla végösszegéből kínálnak kedvezményt.

Bertalan Melinda
további cikkek
A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól. 2024. június 28. 10:30 A Herendi porcelán nyomában A Herendi porcelán nyomában Szűts István Gergely tavasz óta vezeti a Porcelánművészeti Múzeumot, s most megkeresésünkre portálunkat is végig kalauzolta az intézményben, így megtekinthettük állandó, valamint legújabb időszaki kiállításukat. A hely egyik különlegessége, hogy látogatóközpont lévén komplex kulturális élményt kínál, hiszen a múzeummal szemben található a Minimanifaktúra, ahol az alkotás folyamatát nemcsak bemutatják, hanem lehetőség van például porcelánfestésre is. De itt található az Apicius Étterem és Kávéház, valamint a Viktória Márkabolt is, ahol megpihenhetnek és akár vásárolhatnak is a 200 éves világhírű magyar márka története iránt érdeklődő látogatók. 2024. június 1. 22:21 Amikor a sarki róka vadászni indul, te is célba veszed az eget Amikor a sarki róka vadászni indul, te is célba veszed az eget Az életben a legértékesebb pillanatok rendszerint azok, amelyek fölött nincs teljes befolyásunk. Amelyeket nem lehet pontosan megtervezni és beütemezni, amelyek az univerzum szeszélyére vannak bízva, amelyeket csupán a mellkast szétfeszítő remény éltet, hogy talán megtörténnek, és amelyek ha minden bizonytalanság ellenére tényleg megvalósulnak, úgy érezhetjük, mi vagyunk a világ legnagyobb mázlistái. Sarki fényre vadászni és „elkapni”, azt hiszem, pont ilyen élmény lehet. Nem csoda, ha függővé tesz. 2024. május 31. 9:19 Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Bizonyára sokan emlékeznek a népszerű magyar televíziós filmsorozatra, a Lindára, ami az 1980-as években futott, és azonnal hatalmas sikert aratott. A címszereplő Görbe Nóra megkeresésünkre visszaidézte a legendás korszakot, de mesélt arról is, milyen mértékben bélyegezte meg a szerep, s hogyan élte meg a sorozat sikerének társadalmi hatásait. Görbe Nóra ma nagy utazó, ahogy megtudtuk, még az sem kizárt, hogy idén ősszel a tengeren túlra költözik, noha megtapasztalta, a távolban sem minden fényes és felhőtlen. 2024. május 18. 22:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.