Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába

2024. május 7. 12:34
Megérkezett a 8-as út mellé, a szentkirályszabadjai repülőtér bekötőútjához az az egykori NDK-s helikopter, ami nemsokára méltó emlékműként őrzi tovább Veszprém katonahagyományait.

1995-ben húsz Mi-24-es helikoptert kapott a Magyar Honvédség az egykori NDK-flottából, melyek hosszú évekig méltatlan körülmények között várták sorsuk jobbra fordulását, jó ideig az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél, majd a hadsereg inkurrencia tárolójában.

Az ötlet, hogy ezek közül a gépek közül egyet emlékműként állítsanak ki Veszprém mellett már évekkel ezelőtt felmerült, de sokáig nem történt előrelépés az ügyben egészen mostanáig. Pedig Pápán, Szolnokon és Kecskeméten is van hasonló emlékmű.

Az lhsn.hu Facebook-oldal most tette közzé, hogy a helikopter átfestése és előkészítése a kiállító oszlopra emeléséhez évekkel ezelőtt megtörtént már a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemben, most pedig sikerült megoldani, hogy a 8-as út mellett elkészüljön az a talapzat is, amire felkerül majd a gépmadár.

A szakportál hozzáteszi: utolsó fázisába érkezett a kivitelezés, a helikoptert tartó szerkezet elkészült, a gép megérkezett a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjához, és néhány napos összeszerelési, előkészítési munkálatokat követően megtörténik az emlékmű felállítása. A tervezett május végi átadó ünnepségig pedig a terület parkosítása is megvalósul még.

Fotók: lhsn.hu / Balogh Ákos

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.