Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
25°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
25°C

Elhunyt Hammerl László, a Nemzet Sportolója

2024. május 3. 11:12 // Forrás: MTI
Hosszan tartó súlyos betegség után 82 éves korában elhunyt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a Nemzet Sportolója.

A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) pénteken délelőtt tájékoztatta az MTI-t a legendás sportoló halálhíréről.

Hammerl László az 1964-es tokiói olimpián győzött a férfi puskások 60 lövéses fekvő versenyében, a 3x40 lövéses összetett számban pedig bronzérmet nyert. Négy évvel később Mexikóvárosban ezüstérmet szerzett fekvőben. Világ- és Európa-bajnokságokon egyaránt egy-egy bronzérmet szerzett. Az 1974-es berni vb-n a kisöbű sportpuska álló szám csapatversenyében, az 1975-ös bukaresti Eb-n pedig a kisöbű sportpuska térdelő testhelyzetű csapatversenyében lett harmadik. Karrierje során 37 magyar bajnoki címet gyűjtött.

Hosszan tartó súlyos betegség után 82 éves korában elhunyt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a Nemzet Sportolója - a Magyar Sportlövő Szövetség 2024. május 3-án tájékoztatta az MTI-t a legendás sportoló halálhíréről. A felvétel Hammerl Lászlóról pilisszententkereszti otthonában készült 2017. február 14-én. MTI/Illyés TiborHosszan tartó súlyos betegség után 82 éves korában elhunyt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a Nemzet Sportolója - a Magyar Sportlövő Szövetség 2024. május 3-án tájékoztatta az MTI-t a legendás sportoló halálhíréről. A felvétel Hammerl Lászlóról pilisszententkereszti otthonában készült 2017. február 14-én. MTI/Illyés Tibor

A kiváló sportember az 1972-es müncheni és az 1976-os montreáli olimpián is szerepelt, utóbbit követően vonult vissza és rövid ideig tanult szakmájában, füll-orr gégész szakorvosként dolgozott, majd 1977 elején átvette a szövetségi kapitányi posztot, melyet összesen 26 évig töltött be. Az azóta nyert két magyar sportlövő olimpiai aranyérem megszerzésekor (Varga Károly, kisöbű sportpuska, fekvő, 1980; Igaly Diána, skeet, 2004) egyaránt ő volt a szakvezető.

Az MSSZ kiemelte, hogy Hammerl László "nagy tudású, a világ minden pontján elismert szakember volt, kiválóan értett a versenyzők nyelvén, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím és érem megszerzése fűződik a nevéhez". A sportembert a szövetség saját halottjának tekinti.

A Nemzet Sportolójává mindjárt a kezdetekkor, 2004-ben megválasztották. Elhunytával jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István viseli a címet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.