Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C

A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel

2024. május 1. 7:23
A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten.

A projekt különlegessége, hogy az óvodás gyermekek foglalkozásait a Digitális Témahéten a másodéves nappalis óvodapedagógus hallgatók leendő óvodapedagógusként vezetik. A Ringató Óvoda kilenc óvodapedagógusa (óvodai oldalról), valamint a Digitális Módszertani Intézet két kollégája (felsőoktatási oldalról) segíti, mentorálja a hallgatókat. A Digitális Témahéten eddig ilyen közös projekt még sosem volt. 

A Digitális Témahét egyetemi záróalkalma keretében a témahéthez kapcsolódó produktumokat állították ki.

A záróeseményt ünnepélyesen Navracsics Judit, a Humántudományi Kar dékánja nyitotta meg. Rendkívül büszke arra, hogy az óvodával közösen fognak pályázatot benyújtani, ennek az előfeltétele volt, hogy egy teljes hétig együtt dolgozzon a két intézmény. Mindkét félnek hasznos a találkozás, a közös munka, bízik abban, hogy az összefogás hosszútávú lesz.

Hegedűs Barbara alpolgármester is felszólalt: amikor először hallott a Digitális Témahétről, kíváncsi volt, miképp lehet bevonni a legkisebbeket a digitalizáció témájába. Örömmel látta a hiánypótló kezdeményezést, ahol a mögöttes gondolatoktól indulva érthették meg a gyermekek a digitalizáció lényegét, alapját. Hegedűs büszke arra, hogy az intézmények ilyen jól tudnak közösen dolgozni.

Kubinger-Pillmann Judit, a Pannon Egyetem Digitális Módszertani Intézet vezetője beszámolt arról, hogy bár a digitális világ volt a központi téma, mégis analóg eszközök segítségével zajlott a témahét, így dobozok, fóliák, színes papírok segítségével, miközben a fenntarthatóság a fókuszban állt. A hallgatók párban dolgoztak, s minden párnak volt egy óvodapedagógus mentora. Kihasználva a digitális lehetőségeket az online térben is zajlott a hét előkészülete, a reflexiók pedig kikerültek a falra, apró üzenetek formájában. Az intézetvezető bízik abban, hogy nem csak erre az egy hétre korlátozódik a tevékenység, hanem a későbbiekben is beépülhet az óvodákba a tudatos eszközhasználatról szóló módszertan.

Balogh Lívia, a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda vezetője részletesen is beszámolt a digitális hét napjairól, de elsőként megköszönte a Pannon Egyetemnek a nyitottságot, a lehetőséget. Kifejtette, sokat gondolkoztak azon, miként lehet a mesterséges intelligencia témáját közérthetően a kicsikhez vinni. Végül megépítették Robit, a papírrobotot, aki köré egy mesét is szőttek. Napról napra haladtak a történettel, s az építés közben megismerték Robi szerveit, részeit.

A zárórendezvényen oklevelekkel, emléklapokkal jutalmazták a Digitális Témahét minden résztvevőjét, a legkisebbeketől a felnőttekig.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen oktatás Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen Folytatódott az ingyenes notebookok kiosztása a veszprémi iskolákban is, ezúttal az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákok juthattak hozzá az eszközökhöz, amiket a magyar kormány biztosít az ország iskolásainak és pedagógusainak. ma 15:42 Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. 2024. május 18. 16:33 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a Diósy Márton utcában az év végéig – jelentette be hétfőn Hegedűs Barbara alpolgármester és Strenner Zoltán önkormányzati képviselő. 2024. május 14. 14:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.