Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
12°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
12°C

Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül

2024. május 2. 16:07
Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták.

2006-ban a Lokálpatrióták Egyesület állította azt az emlékművet, ami ma is ott van a Haszkovó utca 17. számú társasház előtti parkban, örök emléket állítva azoknak a magyar, lengyel, német és bolgár munkásoknak, akik egykor részt vettek a háztömbök építésében.

Közülük is Bulgáriából érkeztek a legtöbben, azon belül a Haszkovó nevű városból. Ennek a kapcsolatnak is köszönhető, hogy a lakótelepet ugyan hivatalosan a Jutasi útról kapta a nevét, valójában a közbeszédben minden veszprémi csak Haszkovóként emlegeti.

Kedden délután itt, az Építők kövénél tartottak megemlékezést, amelyen először Jung Edina a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, akik között a Deák Ferenc és a Báthory István Általános Iskolából is érkeztek gyermekcsoportok, kezükben a városrész nemrég felavatott zászlajával.

Ezután Kavalecz Tibor, a Lokálpatrióták jelenlegi elnöke idézte fel a kezdeti időket. Elmondta, hogy Magyarországon az első panelház 1959-ben készült el Dunaújvárosban, ezután aztán az egész országban meghatározó építkezési módszer lett.

Kapcsolódó cikk
A Haszkovó sokkal több történetet őriz, mint elsőre gondolnánk
A Haszkovó-lakótelep a panelházai nem csupán építéstörténetileg mondanak el sok mindent a szocializmus évtizedeiről. Egy komplett társadalmi kép, politikai berendezkedés, de még a rendszerváltás előtti rendszer felpuhulása is lekövethető Veszprém legnagyobb lakótelepén. Mindezt személyes történeteken keresztül fogják a következő félévben elmesélni a Jutas köztérben most induló előadássorozaton.

Kavalecz Tibor hozzátette, ma is sok olyan nyugdíjasnak az otthona a vármegye legnagyobb lakótelepje, akik a kezdeti idők óta itt élnek, de mellettük sok fiatal család is itt talált otthont magának.

Ezután Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) köszöntötte az egybegyűlteket az emlékműnél, ami szerinte igazi kuriózuma a városrésznek, segít emlékezni az ötvenéves történelmükre, miközben közösségösszetartó ereje is van.

Hozzátette, hogy ő maga is itt nőtt fel és mindig büszke haszkovóinak tartja magát.

Az ünnepségen a Csermák Antal Zeneiskola növendékei is felléptek, majd a jelenlévők megkoszorúzták az Építők kövét.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.