Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban

2024. április 12. 14:46
Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben.

A teljes programsorozat a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt-nek köszönhető, akik a közösségi megmozdulálok mellett támogatói szervként és szakmai partnerként is jelen vannak az e-mobilitásban érintett cégek, intézmények és önkormányzatok életében.

Ráadásul Veszprémben ezek együttesen is megjelennek, ugyanis a V-Busz elektromos buszait is a HUMDA támogatásával sikerült megvennie a városnak, most pedig egy többnapos roadshow-val és szakmai nappal is készültek, utóbbit csütörtök délután tartották a városházán, ahol Porga Gyula polgármester is jelen volt, köszöntőjében pedig így fogalmazott: „Veszprém példát mutat a fenntarthatóság területén, elsők között voltunk a magyarországi nagyvárosok között, akik klímastratégiát fogalmaztak meg. Mindezt nem egyedül, hanem a Pannon Egyetem együttműködésével valósítottuk meg. A közösségi közlekedés megújítása és zöldebbé tétele, elektromos buszok beszerzése után nagymértékben nőtt az azt használók száma városunkban.”

A városvezető kitért arra is, hogy a fenntarthatóságot minden döntésükben és fejlesztési tervükben szem előtt tartják, „a városi tortának nem egy szelete, hanem a krém rajta” fogalmazta meg képletesen a városvezetés filozófiáját Porga Gyula.

„A következő évtized nemcsak a digitalizációról, de a zöld átállásról is szól majd. Az idén 75 éves Pannon Egyetem ebben élen jár, a zöld átállás alapvetéseivel az alapítás óta foglalkozunk, a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság központi intézményévé kívánunk válni. Nem csupán idehaza, de Közép-Európában is meghatározó eredményeket érhetünk majd el” – mondta dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapító tagja ugyanezen a rendezvényen.

Az egyetemi vezető kitért még arra is, hogy a Pannon Egyetemen az országban létrehozott 27 laborjából kettőnek a vezetője – víztudományi és éghajlatváltozási – és további másik kettőben is szerepet vállal, ezek a megújuló energiával és társadalmi innovációval foglalkozó laborok.

A ZalaZONE Akkumulátor Kompetencia Központ képviseletében dr. Weltsch Zoltán egyetemi docens azt mondta: „a jövőben a fenntartható mobilitásra és a zöld átállásra kell koncentrálnunk. A zöld energia tárolása, az akkumulátorok biztonságos és maximális kihasználása alapvető kérdés lesz. Megfelelő tesztelés mellett lehet az akkumulátorokra úgy tekinteni, mint megbízható, tiszta és hatékony zöldtechnológiára.”

A veszprémi egyetem részéről jelen volt még dr. Kurdi Róbert általános kancellárhelyettes is, aki elmondta, hogy a Pannon Egyetemen szaktól függetlenül minden hallgató választhat fenntarthatósággal kapcsolatos tanegységeket, ez unikális a hazai felsőoktatásban. Víztechnológia és hulladékgazdálkodás területén is nemzetközi szintű kutatásokban vesz részt az egyetem, miközben a saját működését is a fenntarthatóság jegyében szervezi.

Az e-mobilitásban érintett gyártók közül az Ikarus képviseltette magát, ráadásul vezérigazgatói szinten, Fehér Roland személyében.

Ő elmondta: „a kor modern technológiájával kifejlesztett elektromos buszok mutatják, hogy a kínai fejlesztéseket komolyan kell venni. Nagy a verseny a területen, ezért cégünk a zöld innovációkban élenjáró kínai vállalatokkal működik együtt. Ugyanakkor a hazai tervezésű buszokat, a hazai mérnöki munkát előtérbe helyezve, a biztonságot elsődleges feladatként kezelve végezzük munkánkat.”

Végül Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke szólt a megjelentekhez: „beszélgethetünk globális megoldásokról és várhatjuk a zöldebb jövőt, de hogy mi változik valójában, az rajtunk múlik! Most érkeztünk el oda, hogy megvizsgálhassuk mi a jó nekünk magyaroknak és Európának is. Fontos, hogy a zöld átállásnak meg tudjuk határozni a helyi értékrendjét itt Veszprémben is, és tartós sikerré tegyük a zöld átallást hazánkban. Ezt a célt szolgálja a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow-ja is.”

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Veszprémben. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok péntektől vasárnap tartanak nyitva.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.