Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

Élet és halál kérdése a színpadon

2024. április 11. 21:54
Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket.

A megrázó darab egy helyszínen – egy onkológiai osztályon – játszódik, szereplői a rákkal küzdenek. Az, hogy nagyon különböző környezetből érkezett embereket egy helyiségbe zárnak, ahol a történetet a karakterek különbözősége viszi előre, tökéletes terep egy minimalista karakterdrámának. Az alkotók lehetőséget kapnak a személyiségek és kölcsönhatások kibontására (az ilyen jellegű felállásnak az egyik legismertebb modern kori példája A tizenkét dühös ember). 

Nagyváradi Erzsébet és Cservenák VilmosNagyváradi Erzsébet és Cservenák Vilmos

Különösen erős történet ez azért is, mert a rák népbetegséggé vált, akár közvetlenül, akár szeretteinken keresztül egyre többen szembesülünk vele. Kutatók szerint 2050-re a lakosság felét érinti majd a rák – ezt a riasztó előrejelzést az előadás két szereplője, a színésznőt alakító Nagyváradi Erzsébet és a főorvost játszó Cservenák Vilmos is megosztotta velünk.

Tasnádi CsabaTasnádi Csaba

Anat Gov saját élményből írta meg a darabot, sajnos az írónőt végül legyőzte a betegség. A művet Magyarországon eddig mindössze egyszer állították színpadra – nyilatkozta a rendező, Tasnádi Csaba, aki vázolta a drámai alaphelyzetet is. A központi karakter egy ismert színésznő, aki rákbetegként bekerül az onkológiai osztályra, és eleinte fel sem fogja, mivel néz szembe, csak azzal törődik, hogy ne tudódjon ki, ne kerüljön a pletykalapok címoldalára. Ahogy halad előre a történet, úgy érik meg a felismerés benne; a darab az ő fejlődéstörténete. A rendező szerint az előadás megosztja majd a nézőket, a karakterek nagyon másképp állnak hozzá a betegséghez, és a közönség is más-más szereplővel azonosulhat. 

A színháznak elsősorban az a feladata a szórakoztatáson túl, hogy gondolkodtasson el olyan témákról, amikkel egyébként nem szívesen foglalkoznánk – mutatott rá Nagyváradi Erzsébet. Mind ő, mind Tasnádi rámutattak arra, hogy a rák egyik elsődleges kiváltó faktora a stressz – de emellett számos olyan tényező játszik még közre, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségetelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, amelyeken van lehetőségünk változtatni, jelentősen csökkentve ezzel a kockázatot. Ha a megrázó történet legalább ehhez a felismeréshez elvezeti a nézőket, akkor máris többet nyertek egy jól sikerült színházi estnél. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.