Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Úgy érezhetjük magunkat Japánban, hogy még repülőjegyet sem kell venni hozzá

2024. április 6. 11:17 // Forrás: Borítókép: Manh Doi via Unsplash
Japán egyszerre modern és tradíciókkal teli világának egyik legszebb pillanata talán a március végi, április eleji sakura ünnep. A cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja: benne van az elmúlás, de valami újnak a kezdete is. Igazán lélekhez szóló élmény ezt a távol-keleti országban megtapasztalni, ugyanakkor nem kell kontinenseket átszelni ehhez: hazánkban is számos helyen csodálhatjuk meg a virágba borult cseresznyefákat.

Érdemes azonban sietni: a cseresznyevirágok rendkívül érzékenyek, általában csak néhány napig lehet megtekinteni teljes pompájukban a fákat, majd a virágszirmok lehullanak. Ráadásul az időjárás szeszélye még inkább felgyorsíthatja ezt a folyamatot, ami jól érzékelhető abban is, hogy idén a szokásosnál nagyjából öt nappal kezdődött a sakura virágzása Japánban, illetve idehaza is.

A japánok számára egyébként a virágok rövid élete a tisztaságot és az egyszerűséget is jelképezi, ezt a pár napot pedig igyekeznek méltón megünnepelni: családostul vagy barátokkal kivonulnak egy-egy parkba, piknikeznek, beszélgetnek és közben gyönyörködnek a rózsaszín fák látványában.

Ha ti is hasonlóan tennétek itthon, mutatjuk, merre vegyétek az irányt!

Cseresznyevirágzás Japánban / Fotó: ShutterstockCseresznyevirágzás Japánban / Fotó: Shutterstock

ELTE Füvészkert

Jó néhány éve hagyomány a sakura megünneplése a Füvészkertben, ami nem csupán a virágzó fák alatti sétát és pikniket jelenti, de különleges programokat is. Idén ez japán nyelvórát, harcművészeti és fegyverbemutatót jelent, valamint go oktatást, kocerteket és ikebana kiállítást és workshopot április 6-7-én és 13-14-én.

Tóth Árpád sétány, Budapest

A fővárosiak egyik kedvenc helye tavasszal a Tóth Árpád sétány díszcseresznyefái, melyek már a Déli pályaudvartól elindulva is jól látszanak. A fákat nem egész két évtizede telepítették csak, de már egész szép terebélyesre nőttek, így a gesztenyesorral együtt Budapest egyik legszebb sétaútjává varázsolják a területet. Itt leginkább ámuldozni és fényképezni tudtok, bár programnak ez sem rossz.

Tóth Árpád sétány / Fotó: Főkert Facebook oldalaTóth Árpád sétány / Fotó: Főkert Facebook oldala

Zuglói japánkert

Hol máshol lehetne autentikusabb élmény a sakura ünnep, mint egy igazi japánkertben? Ezeknek szinte kötelező eleme a cseresznyefa, plusz a kert kialakítása is úgy történik, hogy igazi zen hangulatot árasszon, tehát duplán áldozhatunk a japán kultúrának. Április 20-án pedig egy vezetett kerti sétán is részt vehettek, továbbá szakmai előadások, növényvásár és egyéb izgalmas portékák is várnak ezen a napon.

Vácrátóti Arborétum

Vácrátótra már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a Nemzeti Botanikus Kertként is ismert 27 hektáros arborétumban a cseresznyefák mellett többek között egy komplett angol tájképi kertet is találunk. Előbbit még a területet birtokló Géczy-család álmodta meg a 19. században tóval, tisztással, kastéllyal és kacskaringós utakkal, majd Vigyázó Sándor gróf alakíttatta át, amelynek eredményeként egy gótikus rom, sziklaalagút és vízimalom várja a romantikus lelkeket. No meg a cseresznyefák, amelyek szétszórva találhatók meg az arborétumban és halványzöld színű is akad köztük.

A pécsi köztemető cseresznyefái / Fotó: csakisti via 123rf.comA pécsi köztemető cseresznyefái / Fotó: csakisti via 123rf.com

Pécsi köztemető

Elsőre talán kicsit morbidnak hangzik temetőbe menni virágcsodálás céljából, ha azonban onnan indulunk ki, hogy olyan nagyvárosokban, mint Párizs vagy London, komplett hagyománya van a temetőturizmusnak, már nem is hangzik annyira furcsán a dolog. Ráadásul a pécsi köztemető cseresznyefasora tényleg nem mindennapi látvány. A fákat ugyanis két sorban ültették el az út szélén, mostanára pedig akkorára nőttek, hogy lombkoronájuk összehajlik, így egészen misztikus, már-már földöntúli a látvány.

Bertalan Melinda
további cikkek
Ezek a világ legszebb virágmezői Ezek a világ legszebb virágmezői Hollandia híres tulipánmezői ugyan nem kerültek be a top 10-be, Monet festményeket ihlető kertje Giverny-ben viszont igen. 2024. április 24. 14:42 Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban újságírás Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban Kipróbálta magát a veszprémi média szinte minden szegmensében, és előfordult, hogy csak egy hétvégéje volt egy teljesen új terület elsajátítására, de megugrotta a lécet. Ha új kihívással néz szembe, nem megijed, inkább kíváncsisággal és optimizmussal fordul felé. Cseh Zoltán ezzel az attitűddel valószínűleg a jég hátán is megélne, de ő szívesebben van Veszprémben – bár éppenséggel utazni is szeret, meg az ezzel kapcsolatos tudását megosztani másokkal. 2024-ben ő kapta meg a város Szabad Sajtó-díját, ennek kapcsán ültünk le vele beszélgetni szerteágazó tevékenységéről. 2024. április 6. 18:18 Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján. 2024. április 4. 14:43 A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.